En nöjd Annika i ett par byxor från Gore Foto: Magnus J

Cykelbyxor för tjejer

PrylarNär jag fick förfrågan om att bli »testbak« för cykelbyxor med tjejstuk så svarade jag tveklöst: Ja!

Som entusiastisk cyklist och utbildad damskräddare – blev aldrig yrke men väl ett stort intresse – var det rena hjulafton när paketen med olika byxor började droppa in.

Nu – efter att ha testat åtta par tjejbyxor i provrum och på cykeln under träning, tävling och i motionslopp – är min kanske oväntade slutsats: Tjejbyxor? – finns det egentligen behov av sånna…

Jag har tidigare alltid kört med killbyxor eller kanske dom ska kallas unisexbyxor. Med facit i hand så är inte testade tjejmodeller generellt sett bättre för mig – ibland lika bra – ibland sämre – ibland bättre. En bra byxa är en bra byxa oavsett könstillhörighet.

Självklart skiljer sig tjejer och killar åt i dom nedre regionerna fast det behöver inte direkt påverka designen av cykelbyxor. Vad gäller formen i övrigt lärde jag mig under min skräddarutbildning att män ofta är stöpta efter ungefär samma form medan tjejbakar finns i alla möjliga och omöjliga varianter lägg till några extra kilon så blir läget ännu mera komplicerat genom att volymen nu utan rim och reson omväxlande sätter sig i midjan, i baken, på låren…

Så mitt råd åt tillverkarna är därför helt klart att inte bara sikta på en tjejbyxa i största allmänhet utan definiera i stället målgruppen mera specificerat ta sedan fram väl fungerande och snygga modeller!

Låt alltså kroppsform tillsammans med typ av cykling och sittställning avgöra hur tjejbyxorna ser ut! Trådsmal tjej eller tjej med mera hull? Rätt upp och ner på en Skeppshult i tre mil, spinning i 55 minuter, glad motionär i 6 mil eller hårt satsande elit i aerodynamisk snudd på liggande över styret-stil i 18 mil? Kraven varierier! Samma tjejbyxa till alla tjejer kan inte funka!

Sedan är det dags för form och färg. Allt bör som mål inte bara ha funktion utan också att siluetten ser så smal och vältränad ut som möjligt.

Svart är en praktisk och »smal« färg. Kulört kan vara snyggt fast också väldigt känsligt för fläckar och oförlåtande mot yppiga former. En kompromiss kanske, svart i bak och front med detaljer i färg, gärna rött, som ger extra längd åt benen.

Lagom spänst i tyget tack! Sladder resulterar i veck och skav samt ser illa ut. Överdrivet korvskinn är lika illa av samma orsaker.

Sömmar och resårer får absolut inte skära in för hårt och få ben, mage och rygg utanför cykelbyxorna att bubbla ut vilket är både obehagligt och fult. Sömmarna bör överhuvudtaget vara få, av typen plattsöm, och rätt placerade för att inte orsaka skav.

Och små enkla saker som utstickande tvättrådslappar kan orsaka problem med irritation och skav.

»Blöjan« – extrastoppningen – skinnet – i byxbaken ska vara format för att skydda den del av rumpan som ligger an mot sadeln, varken mer eller mindre, mot tryck och skav på ett smidigt och snyggt sätt utan att ge känslan av jättebebis med nattblöja varken på cykeln eller gåendes och ståendes vid rast och fika.

Hightech med massor av funktioner och fantastiska material i blöjan är inte nödvändigt. Viktigast är att blöjkanten inte hamnar i skarven mellan sadelkant och rumpa för då blir risken för skav stor i alla fall under längre turer.

Benlängden är en smaksak. Kortkort ger onekligen lite längre och snyggare solbränna fast kraftiga ben ser inte smalare ut precis. Jag gillar lagom kring 20 cm.

Mitt slutråd efter allt testande: tjejer vi ser alla olika ut, lyssna till din bak, testa och jämför cykelbyxor oavsett tjej-, kill- eller unisexmärkning, med ett par sköna och snygga cykelbyxor blir cyklingen ännu roligare.

2 kommentarer till artikeln

Ingela andersson
1966 • vara
#1
21 augusti 2013 - 17:56
Jag köper aldrig mer cykelbyxor med hängslen. Hopplöst när man har brottom på toa, övre nätdelen som det är på mina är INTE snygg så jag har alltid något plagg utanför.
De bästa tränings behåar jag har är linnen med isydd bh, vid varmt väder har jag cykelbyxor med hängslen och linne med isydd bh utanpå.

Hur ser det då ut när jag ska göra mina behov! Jo bara bröst!!! Det är sällan det finns toalett efter vägen.
Och så använder jag trosor med väl valda sömmar annars blir det så mycket rörelse i blygdläpparna att det är otrevligt.

Ingela andersson
1966 • vara
#2
21 augusti 2013 - 17:57
OJ! Vilken gammal artikel jag kommenterade :$
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.