På rulle bakom sopbilen

KrönikaKarl Börjesson, aka Batman, är Sveriges snabbaste cykelbud och på meritlistan finns en niondeplats i bud VM 2012. Vi kommer under året att få följa Karl i hans vardag som cykelbud. I den första krönikan välkomnar han våren.

Jag har överlevt ytterligare en vinter! Med det säger jag inte att den har gett sig av eller är över än. Men jag har fått en förhandsvisning av våren och Stockholms gator vittnar om att vi går mot ljusare tider.

Du känner säkert hur kroppen fylls av energi så fort temperaturen kryper över nollan och solen tittar fram? Då skulle du veta hur det känns när man får hoppa ur sina grisiga, klumpiga vinterskor och i sina italienska, slimmade sommarskor. När man får ligga på rulle bakom sopbilen, som sopar vinterns grus från gatan. När man slänger på slicksen på hojen och det känns som om man flyger förbi eftermiddagens bilköer.

Min fjärde vinter som cykelbud är på väg att ta slut och det är dagar som bjuder på sol man verkligen vet att man har ett av världens bästa jobb.

Jag har jobbat som cykelbud i Stockholm i drygt tre och ett halvt år nu. Att ta sig ur sängen vid minus 10, då man i princip rullar baklänges av den starka vinden på Skeppsbron, och sätta sig på en cykel i åtta timmar för att fara fram och tillbaka över stan, är det många som skulle kalla galenskap. Men utan de dagarna hade antagligen inte spänningen och äventyret varit detsamma.

Jag gör mellan 30 till 100 stopp och cyklar i snitt cirka 9-10 mil om dagen, fem dagar i veckan. Eller ja, då räknar jag inte med de tävlingar, träningar och pendlingar jag gör med cykel på min fritid. Allt från cykelbuds-SM, -EM och –VM (Ja det finns faktiskt) till randonneurlopp och turer på stan.

Jag har ingen cykelbakgrund men har sedan jag köpte min cykel för fem år sedan fått ett ökat intresse för både cykeln i sig , tävlingscykling, touring, cykel som transportmedel och vad cykeln gör för hälsa och miljö.

Med mina inlägg på Cykla.se kommer ni att få följa mig i vardag och på tävling och i hur jag ser på cyklingens växande plats i samhället. Jag hoppas att jag kan få några av er att se tjusningen och de positiva effekter det kan innebära att trotsa sig själv och ta cykeln lite oftare.

Ride hard, stay safe! 

3 kommentarer till artikeln

Magnus Östvall
1973 • Nu i Sthlm
#1
14 mars 2013 - 21:09
Hur är trafiken i Sthlm egentligen, eller kör ni på cykelvägar?
Jag pendlar i London, och här har vi endel.. hrm.. galna cykelbud, utan hjälm, med fixie, som kör mot vartenda rödlyse och klämmer sig igenom mellan bussar och vita skåpbilar. Visst jag pallar med trafiken, men inte på det sättet som vissa andra. :)
1971 • UPPLANDS VÄSBY
#2
15 mars 2013 - 21:31
Respekt!!!
1986 • Stockholm
#3
21 mars 2013 - 21:38
Tack Mamma och Pappa! ;-)

@MagnusÖstvall
Trafiken är inte så hetsig som jag själv upplever den vara i många andra storstäder. Så länge varken jag eller någon annan utsätts för fara går det mig ganska lätt förbi.

Alla bud i Stockholm vågar jag mig på att säga använder hjälm i jobbet. Vi tar oss fram på alla möjliga cyklar och mellan alla möjliga bilar och bussar. Gällande att följa trafikreglerna är det olika från person till person.


Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.