Berge cyklar upp mot toppen av Col de la Bonnette Foto: Marc Leuckx

Man är cyklist för att man cyklar

PorträttSedan Catharina Berge gjorde sitt intåg i ultracyklingen har hon utmanat gränser många trodde var oantastbara. För Cykla.se kommer hon att filosofera kring livet som ultracyklist och bidra med personliga tankar och reflektioner kring ämnen som hör cykling till.

Catharina Berge cyklar för att det är hennes sätt att uttrycka kärleken till livet. Hennes passion är långdistanscykling, ultracykling.

De flesta långdistanslopp rör sig om mer än 30 mil och omfattar att köra genom en natt. Chatarina Berge har 31 lopp på sin CV, ett av dem rankat som världens tuffaste.

Race Across America, RAAM, är ett 480 mil långt lopp som löper tvärs över Amerika. Catharina Berge cyklade denna svindlande distans på 11 dagar, 11 timmar och 20 minuter.

2005 var Catharina Berge den första svensken och den första och enda kvinnan att slutföra RAAM. Under loppet hade hon som mål att sova tre timmar per natt.

– Det är ett lopp där man spränger gränser och barriärer, det handlar om inre styrka. Det infinner sig en slags meditativ komponent, när man cyklar längre än vad man egentligen kroppsligen kan tänka sig. Man inser att det finns så mycket potential inom oss människor att göra så långt mycket mer än vad vi tror oss klara av.

Hennes finaste cykelminne är från när hon cyklade i mål i Atlantic City.

– Jag kör omgiven av polisbilar som stoppar trafiken åt mig och har en bil med filmare framför mig. När jag kör upp på strandesplanaden så spelas Du gamla, du fria och jag får min flagga i handen och tårar i ögonen.    

Vad är det då, förutom en fantastisk envishet, som gör henne till en bra cyklist?

 – Jag har ett starkt hjärta och en stark kropp. När andra börjar mattas av efter halva loppet så lägger jag in en högre växel. Desto backigare det är, desto bättre för mig, jag älskar att cykla i bergen.

Catharina Berge hoppas att framtiden ska fortsätta att innehålla en stor dos cykling.

– Jag tittar ofta på äldre cyklister här i Belgien och säger till min man Marc, "Det där är oss om ca 25 år". Jag hoppas att cykeln skall kunna fortsätta att ge oss många fantastiska äventyr över hela världen.

 Catharina Berge har några tävlingsdrömmar kvar som hon hoppas kunna uppfylla. Hon vill bland annat cykla Sverigetempot 2014 och Race Across Oregon, ett bergigt 90 milalopp. Men loppen är bara en del av cyklingen.

 – Man är inte en riktig cyklist för att man tävlar, man är en riktig cyklist för att man cyklar. 

1 kommentarer till artikeln

Leif Dovhammar
1942 • Tystberga
#1
23 mars 2013 - 15:04
Härlig cykling!
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.