Foto: Inés Vicente och Xavi Hill

Frihet på cykel

KrönikaI en härlig fotodagbok får Cykla.se följa en fri cyklist. Carl Ringquist utforskar stigar och grepp utanför Barcelona, det är adrenalinet som lockar, men också tjusningen i att utvecklas.

Äntligen helg. Jag stiger upp sådär lagom tidigt, tidigt nog för att dra nytta av dagen och för att få njuta av morgonljuset men tillräckligt sent för att ha hunnit vila ut efter en veckas jobb.

Müsli, en macka, ett glas juice och minst ett par glas vatten, sedan iväg!

Sedan sex år tillbaka bor och arbetar jag i Barcelona. En på många sätt cykelvänlig stad, främst tack vare sitt behagliga klimat, men även för tillgängligheten till vacker och kuperad natur. De senare åren har mountainbikeintresset exploderat och är nu nästan som en folkrörelse.    

Freeride är det jag själv ägnar mig åt, men benämningen har nog lika många definitioner som utövare. För mig personligen ligger betydelsen förmodligen i själva ordet. "Fri-cykling" friheten att göra vad du känner för på en cykel. Från en lugn cruise pa stan, med lite trappor och drop till mer utmanande nerförslöp och downhill i teknisk terräng. Tack var utvecklingen av nischade cykelramar finns numera alternativ som lämpar sig till precis för den här slags variation.

Visst är det adrenalinet, fart och utmaningar som lockar, men man behöver inte göra backflips för att njuta av lite Freeride. Som hobbycyklist ligger tjusningen i att utvecklas inom ramen för realistiska mål. Att hålla mig i bra form, att tänja på mina egna gränser och att köra fort men säkert. Med det är klart det ligger något i den gamla amerikanska klyshan "No pain, no gain"  och för att bli bättre får man vara beredd på lite stryk.

Efter lunch (med eller utan frivillig power-siesta) väntar en eftermiddag på kullarna kring stan. Terrängen varierar, från tuffa steniga stigar till hårdpackad singletrack. Gemensamt är dammet och väsentligt mindre grepp än de man hittar på fuktiga stigar hemma i Göteborg. En stigning pa ett par hundra höjdmeter ger välförtjänt belöning. Att susa nedför i sällskap av ett par ylande vänner är svårslaget. Freeride för mig.     

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.