Starten i damernas lagtempo 2012, en av de två deltävlingarna i damernas världscup som Vårgårda CK arrangerar Foto: CJ Farquharson

Tiden inne för TV-sänd damcykling

KrönikaDEBATT: Vårgårda CK debatterar för att damcykling ska synas i TV. Skribenterna menar att det krävs en nystart av cykelsporten och att om utvecklingen av damcykling ska fortsätta måste den synas i de stora medierna.

Som arrangör av två deltävlingar i Womens World Cup är Vårgårda Cykelklubb delaktiga i The International Cycling Unions (UCI:s) arbete för en nystart inom cykelsporten. Ett arbete som startade i och med höstens avslöjande av den stora doping användningen inom herrcyklingen de senaste 20 åren.

En spännande utmaning för oss i Vårgårda Cykelklubb!

Nu är tiden inne för att lyfta in damcykling till TV- sofforna. Om det skall bli en nystart av cykelsporten värd namnet måste det göras en satsning på damerna.

Vi har en megastjärna i Marianne Vos, och från Sverige har vi en av världens bästa kvinnliga cyklister, Emma Johansson, som levererar resultat hela tiden. Svensk cykel har ett eget UCI team i Cramo GO: Green, och det kommer flera duktiga tjejer bakom Emma Johansson.

Kvalitén på damtävlingarna har höjts betydligt, bredden på toppen är stor, det såg vi både vid OS i London och vid VM i Valkenburg där det var riktigt högklassig åkning. Det har vi också sett i Vårgårda under de sju år vi varit med som världscuparrangör att kvalitén på damcyklisterna har höjts betydligt.

Ska arrangörerna, teamen och cyklisterna fortsätta att utvecklas är det ett måste att man får synas i de stora medierna. Det finns minst en svensk TV-kanal som visat intresse att sända hela världscupserien och med TV-sändningar höjs intresset från övriga media.

Vi tror på en TV- sänd världscup med arrangemang där damcyklisterna står för huvudtävlingen.

Vårgårda cykelklubbs budget ligger idag på cirka två miljoner kronor per år. Finansieringen består 2013 till hälften av allmänna projektmedel från sjuhärads kommunalförbund och Vårgårda kommun, resterande pengar kommer från sponsorer. Ska vi kunna hålla kvar dessa pengar och få fler sponsorer är det väldigt viktigt att vi lyfter världscupen ytterligare en nivå, så att vi når en ny och större publik som kan lockas av att turista och besöka Vårgårda och Sjuhäradsbygden.

Ska det komma igång TV- produktioner, och marknadsföring för att få olika TV- kanaler att sända från världscupen för damer måste initiativet komma från UCI.

Dessa synpunkter har vi under en lång tid och vid flera tillfällen framfört till UCI, nu senast vid ett möte på framtidskonferensen i Milano. Vill ni, precis som Vårgårda Cykelklubb, se mer damcykel i TV ligg på UCI.   

1 kommentarer till artikeln

Flavio Donatello
1957 • Sundbyberg
#1
19 april 2013 - 15:00
Detta är det bästa jag har läst på länge. Det är på tiden att damcyklingen uppmärksammas.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.