Foto: Bengt Luthman

Simona och jakten på de perfekta skorna

KrönikaSimona Bava lever med cykel, för henne är cyklingen en livsstil. Men hur gör man egentligen med det ständiga klickandet mot asfalten i vardagen, när de enda skorna man vill ha är cykelskor? Simona beskriver sin jakt på de perfekta skorna.

Det började för mig som för alla andra, med ett par vanliga pedaler och ett par vanliga skor.
Sen insåg man ganska snabbt vitsen med spd-skor men vågade inte gå hela vägen ut, det blev Shimano 50/50 pedaler. Hade man vanliga skor och fick spd-sidan upp kändes klossen genom sulan och det var obehagligt. Om man däremot hade spd-skor lät det som om man hade högklackade stilettskor så fort man klev av. Ljudet matchade inte direkt utseendet med klumpiga, rätt så fula, cykelskor.

När jag bestämde mig för att droppa systemet valde jag korgar. Dels för att de var fina, dels för att de passade stilen på min cykel. Men då passade bara vissa ganska smala skor. Vintern kom och jag frös. Snö, is och kyla kändes inte som en bra kombo med spd heller och då bytte jag till straps.

Straps kan man justera och jag fick in vinterstövlarna. Det funkade ett tag men jag tröttnade snart, det var inte svårt att välja pedaler, men skor!

Om du går i en cykelbutik finns det hyllmeter med cykelskor, men ser de olika ut? Inte direkt tycker jag, som är kräsen med det estetiska. För det första är de oftast svarta eller vita. Vissa har gjort knallgula skor, men då ser de ut som star ships. Carbon hit och rattar dit. Om de ska se ut som vanliga skor är det närmaste man kommer ett par fotriktiga, billiga, trista träningskor. Och dessutom klickar de fortfarande när man kliver av cykeln. Som om det inte räckte med att man släpar på hjälmen, reflexer och jackor i neonfärg i snabbköpet när man ska handla på vägen hem.

Skorna hittade jag av en slump. Jag hade äntligen hittat en ryggsäck som uppfyllde mina behov (Mission Workshop The Vandal). Jag ringde företaget i USA och de erbjöd ett par skor som såg riktigt trevliga ut, The Rondel. Jag frågade om de kunde skicka ett par till mig men de fanns (förstås) bara från 41. Företaget hade precis inlett ett samarbete med ett annat märke, DZR, och eftersom jag aldrig ger mig ringde jag DZR.

Sen dess lever jag i ett par DZR skor. Vid det här laget äger jag fem par, för olika tillfällen. Vinter som sommar, finklänning som ylleknickers. Jag äger till och med ett par knähöga stövlar i läder med kloss.

 

 

 

3 kommentarer till artikeln

Sebastian Krüger
1976 • Sandared
#1
3 maj 2013 - 07:44
Bra där, Simona! Fast jag tycker iofs om "klicket" när man går omkring i cykelskor i affären.

Snygg bild, Bengt!
Valentina Klingbjer
1970 • ESKILSTUNA
#2
3 maj 2013 - 08:32
Har kikat på liknade skor för jobbpendlingen. Finns lite att välja mellan :)
http://addnature.com/department.aspx?dept_id=14112&xmlReq=default,60,pmap,0,100000,false,all,0,productListByDeptId,1&mvfDept=&mvfGender=&mvfSizes=

/Valja
1977 • Örebro
#3
3 maj 2013 - 16:48
Jag vill se mer av den där coola cykeln!
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.