Foto: Karl Börjesson

Ride hard, stay safe!

KrönikaMed våren kommer Stockholms cyklister ut på gatorna igen. Med ökat tryck på cykelbanor och gator uppstår irritation när det blir trångt och folk inte har fullt fokus. I en stad där cykelbanor många gånger flätas samman med bussfiler är detta fokus ett absolut krav för allas säkerhet. Stockholm behöver bygga ut för cyklisterna!

Vi cykelbud spenderar större delen av dagen ute i trafiken, bland u-svängande taxibilar, busschaufförer och övriga bilister som verkar tro att backspeglar och blinkers är en valmöjlighet och inte ett måste. Med mentaliteten ”störst går först” gäller det att ha huvudet på skaft. Det gäller att ta plats i trafiken och synas.   

Många har redan en föreställning om oss cykelbud. En del drar snabbt slutsatsen att vi är ett gäng dårar eller rent ut sagt idioter med tanke på hur vi beter oss i trafiken. Jag skulle vilja säga att jag ofta kör efter principen att jag aldrig vill utsätta mig själv eller någon annan i fara. Det faktum att jag inte alltid följer trafikreglerna till punkt och pricka gör mig många gånger till en säkrare cyklist.

Med tanke på hur mycket tid vi bud spenderar i trafiken är det ingen tvekan om att vi har huvudet på skaft om man ser till hur lite skador orsakade i trafiken vi är med om.

Ska jag ge er läsare några tips är det först och främst att alltid hålla till höger då ni inte ska köra om, se er omkring, ta plats ute i körfälten och gör andra medvetna om ert nästa ”move” i lagom tid.

Ride hard, stay safe!

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.