Foto: Mathilda Piehl

Akademi för mtb-entusiaster

ReportageBike Academys kurser sprang ur en idé om att få fler tjejer att gilla teknisk cykling och våga börja tävla. Initiativtagarna vill se fler tjejer i skogen och tror att kurser kan hjälpa att komma över tröskeln som gör att man vågar dyka upp på klubbträningar och organiserade stigcykelturer.

– Vi startade vår verksamhet förra året. Det började som en kul idé men då vi snabbt insåg att intresset var enormt blev resultatet, under 2012, bland annat två teknikkurser, en nybörjarhelgkurs och ett dh-tjej-camp i Järvsö, berättar Alexandra Löfvander, en av initiativtagarna och ledarna bakom Bike Academy. 

Kvinnorna bakom Bike Academy planerar, driver och genomför hela verksamheten själva och samarbetar med butiker och tävlingsarrangörer som de själva tror på.

– Vi är just nu sju ledare som alla är dedikerade cyklister med lite olika profil, några av oss tävlar i xc, långlopp och multisport, några är njutningscyklister och en del av oss kör och instruerar downhill. Gemensamt för alla är dock att vi älskar cykling och vill se fler tjejer upptäcka glädjen med stigcykling, säger Alexandra.

Bike Academy planerar att fortsätta driva kursverksamhet så länge det är roligt och efterfrågan är stor.

– Vi har över 150 namn på vår maillista med tjejer som vill gå kurser, vara med på våra aktiviteter och träffa andra tjejer som cyklar. Det svåra är att få tiden att räcka till eftersom vi driver verskamheten vid sidan av heltidsjobb, men eftersom det är så otroligt roligt och vi får så mycket positiv respons är det lätt värt det!  

Bilderna nedan är från teknikkursens onsdagsträning med ledarna Maria Sedemark, Linda Haglund, Liselott Kihlström och Lisa He.

 

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.