Foto: Silva Eises

Undvik skav i underlivet

Tips/TräningI början av säsongen, eller vid en ökad träningsdos, blir man lätt öm vid sittbenen, något som brukar ge med sig när man cyklat ett tag. Många kvinnor upplever dock fortsatta problem med skav eller andra obehag i underlivet, Avalo Lyngbaek tipsar om hur detta kan undvikas.

 

Undvik trosor: Det spelar ingen roll om de är i funktionsmaterial eller sömlösa. Tyget kan vecka och knöla ihop sig. Ju fler lager ju större är risken att du får skav. Ju mer material som drar åt sig fukt ökar också risken. Byxorna är gjorda att användas utan något under.

Chamois cream: Förebyggande kräm mot skav. Smörj in paden i byxan och huden på/runt området du sitter på. 

Byxor med pad: Använd cykelbyxor med pad, gärna tjock och fast och inte för bred så den knölar sig. Kolla sömmarna, vissa byxor kan ha en vanlig söm som går på utsidan av byxan mitt över paden. Blir det en "kameltå" är risken större att få skav. Använd aldrig byxorna flera gånger utan att tvätta dem. Prova inte nya byxor på långpass, tävling eller motionslopp.

En utprovad rätt inställd sadel: En bred och/eller mjuk sadel ökar trycket och risken för domningar. Stötdämpningen vill du ha i byxorna inte i sadeln. En hård, smal och gärna utskuren sadel hjälper. De flesta cykelbutiker har lånesadlar så att du kan testa dig fram till vilken sadel som fungerar för dig. Att sitta för högt, ha fel vinkel på sadeln eller om du har för långt mellan styre och sadel kan också orsaka skav. Genom en bikefit kan du få cykeln inställd efter dina mått.

Rakning: Det är lite olika hur man reagerar på rakning. För några går det utmärkt medan andra lätt får utslag och inåtväxta hårstrån. Stråna blir sylvassa när de växer ut och kan svida rejält och ge skav. Regn, kyla och mycket svett ökar risken för att få problem med irriterade, svidande hårsäckar och skav.

Vaxning: Cyklar du mycket eller har mycket problem kan vaxning vara ett smart drag. Inga vassa hårstrån eller hår som kan skava. Problem med svullna, irriterade körtlar och inflammerade hårsäckar blir bättre. 

Plåster: När skadan redan är ett faktum finns det skavsårsplåster som är tänkta att ha vid skav under brösten. Den lite bredare delen kan man sätta över mellangården och den större flärpen sätter man över de yttre blygdläpparna. För att det ska fästa utan att glipa bör du vara hårlös. Plåstret gör inte ont att ta bort och kan tvättas och användas flera gånger. Ett minus är om du behöver kissa efter du satt på det. Plåster säljs av 5products.com

1 kommentarer till artikeln

RogerKarlsson
1972 • Borås
#1
2 juni 2013 - 17:58
Tjejen bytte sadel efter ha provat alla tips i Vips Inga problem:-)
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.