Foto: Thomas Rissveds

Guld till Jenny Rissveds i EM

Tävling

En förkylning stoppade regerande världsmästaren Alexandra Engen från start i sprinten vid mountainbike-EM i Schweiz. Då klev Jenny Rissveds fram och fixade svenskt EM-guldet.

Jenny Rissveds EM-guld på midsommarafton var en överraskning trots att hon vann en världscupsprint i Tjeckien så sent som för en månad sedan. Det här var nämligen hennes första seniormästerskap.

— Det är ju helt ofattbart alltså, säger förbundskapten Anders Ljungberg.

Hon kraschade rejält i kvalet men lyckades ändå ta sig vidare till kvartsfinal som tionde bästa cyklist. Sedan gick det smidigare, först i mål i kvarten, först i mål i semifinalen. Och så utklassning i finalen. Schweiziskorna Kathrin Stirnemann och Ramona Forchini försökte samarbeta sig fram till segern, men Rissveds var först in i första kurvan och dominerade sedan ända in i mål.

— Jag hade sett på heaten före att jag var starkast i dag. Jag hade inga speciella förväntningar inför EM men jag visste att jag kunde vinna, säger Jenny Rissveds.

— Hon är så stark, så kall och så våghalsig. Det heter ju sprint för att det oftast blir en spurt på slutet men hon åkte i från alla i finalen, säger Anders Ljungberg.

På lördagen tog hon silver i de europeiska mästerskapen i den olympiska disciplinen cross country. 

– Att hon kan ladda om så totalt efter guldet dagen innan är galet imponerande, inget verkar omöjligt, säger förbundskaptenen Anders Ljungberg efter loppet.

Sverige hade även en deltagare i herrjuniorklassen, Max Wiklund-Hellstadius, som efter en olycklig vurpa tidgt i loppet kom ut som sista man av de ca 70 startanden. Max körde dock väldigt starkt och slutade 36:a i sitt första EM.

 
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.