Två glada motionärer rullar i mål Foto: Mathilda Piehl

Sundsvall Classics en klassiker

TävlingsberättelseI lördags gick motionsloppet Sundsvall Classics av stapeln för femte gången. Med mer än dubbelt så många deltagare som förra året växer sig denna pärla starkare. Emy Åstrand har för första gången testat banan.

Sundsvall Classics ingår som en av fyra grenar i nystartade Sundsvallsklassikern, en lokal variant av En svensk klassiker. Cykelloppet, som arrangeras av tre entusiastiska eldsjälar, tog sin utgångspunkt vid Sidsjö hotell i Sundsvall. 314 cyklister startade på distanserna; 49, 101 och 213 kilometer.

Dagen påbörjades i lugnt tempo och allt flöt på bra med nummerlappsutdelning och service.

En person i mitt lilla cykelsällskap för dagen gjorde dock en vurpa redan en timme innan start då hon tappert gav sig på att prova spd-pedaler för första gången. Det blev ett djupt jack i knät men detta ordnades snyggt upp av sjukvårdare på plats.

Klockan 11.00 stod vi i startfållan för 10-milsrundan tillsammans med glada motionärer och proffsiga cyklister i matchande kläder från bland annat Alnö race team. Även den numera rikskända enhjulingscyklisten Joel Ljungberg hade startat innan oss på den kortare distansen.

Vi rullade, glada i hågen, ut på den mycket vackra och kuperade banan. Sundsvall Classics är hittills det vackraste lopp jag kört, utan tvekan faktiskt. Vi höll ett lugnt tempo och hann se stora delar av den fantastiska omgivningen.

Längs banan stod publik och hejade på i långa uppförsbackar och från villaträdgårdar. Depåerna bjöd på hembakta bullar, korv och godis och vi välkomnades med öppna armar och uppmuntrande ord.

Stämningen bland cyklisterna var mycket bra både på och utanför banan, vi peppade varandra och det kändes både trevligare och mindre hetsigt än många andra, större motionslopp jag har kört. Ett plus i kanten ger jag också för säkerheten runt banan, det var bra och tydligt skyltat och det fanns markeringar där det hål och andra farligheter gömde sig i marken.  

Efter fem timmar rullade vi mål med 10 härliga mil i benen, vi serverades mycket god lasagne och njöt av en efterlängtad dusch efter en minst sagt varm och svettig runda.

Tyvärr avslutades dagen på Primärvårdsjouren för rengöring och ny tejpning av det skadade knät, istället för som planerat på after biken. Men ryktet säger att efterhänget blev lyckat med god mat och fortsatt trevlig stämning.

Vi fick i alla fall trösta oss med ett renare knä och att ha värvat tjänstgörande sjuksköterska till nästa års lopp.

 

2 kommentarer till artikeln

1968 • Tolfta
#1
29 juli 2013 - 18:03
Undrar vad "En Svensk Klassiker" tycker om detta då de har satt i system att stämma alla arrangemang som innefattar ordet "Klassiker" =)

Trots att PRV nekat dem att trademarkat ordet Klassiker.. Personligen tycker jag att ESK är dumma i huvudet. Men det är ju en högst personligt åsikt.

Med vänlig hälsning
Fritz
1973 • Falun
#2
29 juli 2013 - 20:51
Åkte 213 km i Sundsvall förra året och kan bara hålla med i lovorden. Ett helt otroligt vackert lopp att cykla, och säkert. Dom ska verkligen ha cred för det arbete dom lägger ner före loppet med utmärkning av banorna. Tyvärr passade detta lopp inte in för mig i år, då jag tänkt genomföra "Klassikern" i år, oavsett om dom är dumma i huvudet eller ej :)
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.