Foto: Karolina Stenfelt

Fastighetsskötarens egna projekt

TipsMartin Wahlström är fastighetsskötare och i samband med utrensningar av cykelförråd hittar han ibland bra cykelgrejer. Nu har han precis påbörjat ett eget projekt, en Raleighram ska bli en fin vintageracer.

Martin cyklade mycket då han var yngre och minns revolutionen då han bytte till racerdäck och lätta fälgar. När han ramlade över en ram som han tyckte om tog han helt enkelt hand om den.

– Vi märker alla cyklar med datum och när ingen visar intresse för dem stoppar vi in dem i ett förråd. Man väntar ungefär ett år och kör dem sedan till skroten. Jag fixade inte att köra Mrs Raleigh till skrot så den fick följa med hem. Jag tog även en modernare racer att plocka delar ifrån.

Martin har fixat med cykeln utan speciella cykelverktyg och har bland annat byggt en ”riktstol” för hjulen.

– Jag fick tillverka en sorts upphängning för hjulet, med två skjutmått monterade mot fälgen I varsin 90 graders vinkel.

I slutänden kommer han att ha betalat för nya däck, belägg, vajer och lite grepptejp, totalt några hundralappar.

Martins tips till cyklister med dålig ekonomi är att fråga bostadsföreningen om de har gamla cyklar de kan skänka eller sälja billigt.

– Många cyklar blir stående i förråd som jag sedan får köra till skrot. Allt som finns på en cykel är relativt enkelt att fixa själv om man bara tar sig lite tid.

Martin själv vet ännu inte vart han ska cykla, men han kommer att utgå från byn som han bor i och inte stanna försen motståndet blir för stort.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.