Alexandra Engen en värdig vinnare Foto: Vasaloppet

Engen och Ericsson vann CykelVasan

TävlingDen nuvarande världsmästarinnan i MTB-sprint Alexandra Engen, GHOST Factory Racing Team/Jönköpings CK, tog revansch efter sin andraplats 2009 och vann damklassen med knappt tio sekunders marginal. Fredrik Ericsson, CK Cykelcity.se, tog den första solosegern i herrklassen i loppets historia när han ensam passerade målportalen i Mora. 

Över 12 000 cyklister från 24 nationer var anmälda till lördagens femte CykelVasa, Sveriges i särklass största mountainbikelopp. Av dessa var det över 10 900 som på lördagsförmiddagen kom till start vid Vasaloppsstarten i Berga by, för att på i huvudsak skogsvägar, -stigar och grusvägar cykla de 94 kilometrarna till Mora. Redan på fredagseftermiddagen hade över 3 800 genomfört CykelVasans kortare lopp på 30 respektive 45 km.

På damsidan lyckades världsettan Alexandra Engen ta revansch efter sin andraplats 2009 och vann på tiden 02:55:37. Alexandra vann efter en tät strid med Norskan Heidi Sandstø, Team Giant - United Bakeries, som tidigare i år vann norska mästerskapen. Drygt fem minuter senare gick Hanna Bergman, Falu CK, i mål. Fjolårssegrarinnan Jennie Stenerhag, även hon från Falu CK, slutade på en femteplats.

– Jag fick verkligen kämpa idag och det blev en riktig fight med Heidi. Jag värderar den här segern väldigt högt då CykelVasan är det största loppet i Sverige, en folkfest för mountainbikeåkare och en viktig del i att driva hela sporten framåt, kommenterade Alexandra Engen efter loppet.

Alexandra Engen bor i både Sverige och Tyskland där hon kör för teamet GHOST Factory Racing Team/Jönköpings CK. Hon är nuvarande världsmästarinna efter att tidigare under säsongen vunnit World Champion XCE MTB Sprint och har som mål att ta sig till OS i Rio 2016. 

På herrsidan bildades en klunga tidigt i loppet med ca 30 cyklister och i täten drog bland andra heltidsproffset Emil Lindgren, Giant Pro XC Team/CK Natén, länge och lyckades knipa spurtpriset i Mångsbodarna och sedan även i Oxberg. 

Efter Oxberg hade gruppen minskat till 10-12 cyklister och det blev ganska avvaktande åkning. Detta fram till att Fredrik Ericsson gjorde det avgörande rycket efter kontrollen i Eldris, med åtta kilometer kvar till målportalen i Mora.

Fredrik vann på tiden 02:43:01 och lite mindre än minuten efter kom klungan med nio personer där Mattias Nilsson spurtade till sig andraplatsen. Efter granskning av målfoto konstaterades att Johan Landström, Motala AIF/CRESCENT, kom trea. Båda var eniga om att Fredrik var en värdig vinnare efter att ha drivit på täten under hela loppet.

– CykelVasan var mitt stora mål på säsongen och det känns otroligt skönt att det gick vägen och att jag äntligen står här, sa Fredrik Ericsson med sin krans runt halsen efter målgången i Mora.

Både herrsegraren och damsegrarinnan belönas med 20 000 kronor. Bergspriserna i Evertsberg vanns av Alexandra Engen och Calle Friberg.

Fredrik Ericsson ensam på målrakan i Mora. Foto: Vasaloppet

 

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.