Foto: Emmelie Johansson

En fulländad dag i vasaspåret

TävlingsberättelseAnn-Louise Ingvarson var en av 12000 cyklister som i helgen körde Cykelvasan. De första milen gick snabbt och hon slog sin egen tid från förra året.

Jag vaknade natten till lördagen och hörde hur regnet smattrade mot fönstret. Hann bli lite nervös över att det skulle bli en blöt start men som tur var hade regnet hunnit vidare innan klockan ringde 05.15.

Väl i Sälen såg jag hur en av bussarna framför oss börja backa upp från avstigningsplatsen nere på gräset vid älven. Tydligen hade den första lastbilen med cyklar kört fast nere på den regnsjuka åkern.  Alla bussar och lastbilar dirigerades om, köerna växte, en hel del förvirring uppstod. Kaoset kändes otäckt nära, men genom Vasaloppsorganisationens rutin löstes situationen galant!

Starten bjöd på en fantastiskt fin stämning och min känsla sa mig att det var ett väldigt bra startfält i år, chansen att plocka placeringar, jämfört med förra året, kändes liten.

Jag hade svårt att hålla igen och inte köra för fort, det är ju så roligt att köra snabbt och benen spratt i starten! Mitt mål för i år var förstås, som för så många andra, att slipa på tiden från ifjol.

Någonstans hade jag intalat mig att det skulle bli lätt, då jag i år startade betydligt längre fram än vad jag gjorde ifjol. Rimligen borde jag köra med andra som kör i samma tempo och det borde det bli lättare att få hjälp att hålla farten uppe. Det blev inte lätt. Det var stentufft.

De första milen gick snabbt men så fort det blev lite mer tekniskt krävande cykling, eller ja alltså för mig mer krävande, så tappade jag klungan direkt. Resten av loppet blev som en jojo. Jag blev ifrånkörd utför och där det var ”guppigt” men körde om så snart det blev autostrada.

Jag hade helt enkelt inte tränat på att köra riktigt snabbt på oteknisk men lite guppig skogsväg/stig. Istället hade min träning utgjorts av teknisk MTB eller ren landsväg. När det blev ett mellanting och i hög fart hade jag svårt att behålla fart och fokus.

Hill race! 200m spurtpris efter 65 km arrangerat av en av huvudsponsorerna kändes innan start som en nära på given utmaning. Men väl där med 65 km i benen var det snarare givet att inte slösa bort några extra krafter då det trots allt var tre mil kvar till mål.

Väl i mål var jag som sig bör helt slut. Spurtade in på tre timmar och 38 minuter så jag får trots allt vara nöjd! Slipade fjolårets tid med fem minuter och klättrade två placeringar till en fjärde plats i min klass Motion W30.

Ni skall veta att det är en fantastisk upplevelse att få njuta av Vasaloppsspåret även sommartid! Den efterföljande middagen, det goda vinet och den sköna sängen fulländade sedan verkligen den dagen!

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.