Ett äventyr utöver det vanliga

ReportageDen första september startade Kajsa Bostas och Gustav Lorenz ett tio månader långt cykeläventyr. De ska cykla genom 18 länder för att samla in pengar till Rio de Janeiros gatubarn. Med kamera och dator kommer de att dokumentera sitt äventyr för Cykla.

Kajsa Bosta är 22 år och idrottspedagog, men beskriver sig själv som fotbollstjej. Gustav Lorenz är en 33: årig lärare och journalist som fått smak för långcykling.

Kajsa och Gustav träffades för första gången i januari i år. Efter bara två veckors bekantskap började de att planera sin cykelresa. Då båda gillar fotboll och har ett socialt engagemang utvecklades planerna till att handla om något mer än bara cykling.

Kajsa och Gustav bestämde att de ville göra något för Rio de Janeiros gatubarn. Under resan ska de samla in fotbollströjor från professionella fotbollsspelare. Tröjorna ska sedan auktioneras ut till förmån för gatubarn. Marta Viera da Silva är en av de spelare som redan lovat bort en tröja.

Gustav har cyklat genom hela Sverige två gånger och en gång från Stockholm till Lissabon. Kajsa har däremot aldrig gjort någon långcykling tidigare.

– Jag har varit fotbollstränare, men bangar inte för en stor utmaning, säger Kajsa.

Budgeten ligger på 330 kronor per dag, totalt 99 000 kronor för två personer, och  Sportson sponsrar med två Apollo racerhybrier. Under sommaren har Kajsa och Gustav pendlat tre mil varje dag som förberedelse.

– Vi har cyklat en dagsetapp och en del på Gotland, men vill inte trötta ut oss innan resan, skrattar Gustav.

De kommande månaderna kommer de att cykla mellan sex och tio mil per dag och med sig har de campingutrustning och en massa funktionskläder. Det de ser fram mot mest är mötet med andra människor.

– Vi ska couch surfa en del och kommer att få se en massa nya platser.  Förhoppningsvis kommer det att hinna hända en massa saker med oss som personer under tiden, säger Gustav.

Kajsas och Gustavs förebilder är Göran kropp, Zlatan Ibrahimovic och Renata Chlumska. Förhoppningsvis kommer de själva att bli förebilder för många andra. 

 

3 kommentarer till artikeln

Ronny Johansson
1953 • Umeå
#1
6 september 2013 - 18:11
hoppas att man kommer att lägga upp info fr denna resa,
Eva Vadenmark
1946 • Stockholm
#2
7 september 2013 - 09:14
Ja, vilka spännande äventyr och meningsfulla som går att skapa. Grattis till ert initiativ. Många små frågor uppstår. Hur t ex hanterar ni insamlade pengar? Direkt på plats eller överföring på något sätt?
Utrustningen är jag också så intresserad av, så ni får verkligen gärna lägga upp en packlista så att det är möjligt att lära - vad behöver man ha med sig, Gärna komplettera under cyklingen, om ni kommer på något viktigt. Lycka till.
1980 • Stockholm
#3
8 september 2013 - 18:02
Hej!

Vi kommer att skriva en krönika varje vecka. Under resans lopp kommer vi att ha gott om tid att beskriva hur insamlingen kommer att gå till i detalj.

Tack för tipset om packlista - det ska vi så klart skriva.

/ Kajsa & Gustav
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.