Foto: Privat bild

Konsten att cykla billigt

TipsCykelutrustning är dyr och det går snabbt att ruinera sig. Så länge du har pengar är det inget problem att frossa i läckra, nya cykelprylar. Men för den som inte har det så gott ställt går det mesta att lösa ändå. Rebecka Östlund cyklade Vätternrundan i somras, utan dyr utrustning, men med ett glatt humör.

Rebecka Östlund började träna lite mera än bara sporadiskt i trettioårsåldern. Hon körde Öppet Spår och började springa lite lopp. Sommaren 2012 skulle hennes mamma cykla Halvvättern.

– Jag skulle med som chaufför, men samma dag som vi åkte till Motala fick jag en startplats av min kusin och det blev det dags att försöka hitta en cykel. Min mountainbike sedan början av 2000 skulle inte klara det.

Rebecka fick låna en hybrid av en kompis och tog sig runt på den. Efter loppet fick hon ett nytt mål och våren 2013 var det dags att, tillsammans med systern, börja träna inför Vätternrundan.

– Men jag varken jag eller syrran hade ju cykel. Mamma köpte en racer inför Halvvättern och jag hade en sådan tur att mamma och jag är jämnlånga och att jag fick hennes cykel och ett par cykelskor.

Rebecka hade själv ett par cykelbyxor sedan början av 2000 som funkade galant.

– När det var kallt hade jag ett par leggings som var lite halvfodrade, köpta på city gross för 69 kronor. Supersköna. Upptill funkade underställ och en lite tjockare tröja. På huvudet hade jag ett tunnare pannband och självklart min hjälm. Jag hade också ett par vanliga solglasögon som var inhandlade på JULA, supersköna.

Att cykla 30 mil är långt och Rebecka hade mest sprungit motionslopp. Milen mellan 10-20 var tuffa och hon funderade många gånger över vad hon gett sig in på.

– Jag hade blivit varnad för att jag skulle få ont i rumpan eftersom cykelbyxorna var så gamla att padden kanske inte skulle funka. Men jag tyckte det gick bra.

När Rebecka rullande in i Motala kom tårarna.

 – Jag hade nog kunnat sälja cykeln på plats. Men så fort maten var intagen så började man fundera över hur man skulle klara att komma in ännu snabbare.

 

5 kommentarer till artikeln

1978 • Arboga
#1
9 september 2013 - 10:35
Helt rätt! Cykel verkar ha blivit en så absurd materielsport så att det numera tillverkas så dyra cyklar att inte ens proffsen använder dem utan den tilltänkta kunden är en medelålders skitrik man med mediokra resultat som tror man kan köpa sekunder med dyrare prylar.

Jag cyklade Vättern runt och körde triathlon på en cykel som kostade mindre än 5000kr. Den var mig trogen i många år, längre än jag var trogen cykelsporten.
1989 • Sandviken
#2
10 september 2013 - 10:41
Proffsen använder dyrare cyklar än dom som finns då dom ofta är byggda efter cyklisten med en lite annorlunda geometri på ramen.
Sen är det ju såklart en fråga om hur cykeln används och vad man har för mål med sin cykling, lättare cyklar är dyrare men också garanterat snabbare.
Ska man bara motionscykla lite så funkar det nog med vad skit som helst..
Men jag som tävlar på mtb och kör ca 290mil på en säsong tycker att det är lite viktigare att cykeln passar mig bra och att det inte är ett bojsänke :)
1974 • Sollentuna
#3
11 september 2013 - 13:26
Vill inte verka raljant, men "konsten att cykla billigt" för den "som inte har det då gott ställt" är alltså att få såväl en racercykel som skor av sin mamma som hon köpt året innan...
_
0 • _
#4
16 september 2013 - 10:45
Det är inte svårare än att "rätta munnen efter matsäcken". Det gnälls ständigt på dessa "rika medelålders män" som vältrar sig i karboncyklar.
De har råd av olika anledningar. Alla har det inte, men många kan tack vare dessa "rika medelålders män" köpa en fin begagnad cykel till bråkdelen av nypriset.
En cykel som var dyr och bra för x år sedan duger fortfarande, om man bortser från modetrender, men kostar idag relativt lite.
Josefine
1981 • Malmö
#5
20 september 2013 - 12:50
konsten att cykla billigt = nej det går inte. för har du inte tur att få en cykel och ett par skor så har du inte räd att köpa någon. det finns folk i det här landet som inte har råd att köpa en cykel, alltså inte ens en för femhundra från polisens auktion.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.