Nästa svenska stjärna

PorträttHenrik Marvig är en av fem svenskar som satsar på att tävla i Paralympics, han är paracyklist efter en olycka för 10 år sedan och cyklar cirka 70 mil i månaden. Efter en lyckad internationell debut är målsättningen att vinna.

Sverige har fem paracyklister i landslaget-talanglaget som satsar på att tävla I internationellt de kommande åren för att kvalificera sig till Paralympics Rio 2016.

Förra helgen gjorde några svenskar sina första internationella tävlingar i Belgien, Henrik Marvig blev 2:a i sin klass cykel C3. 

Henrik blev paracyklist efter en MC-olycka för 10 år sen, där han bröt båda fötterna, vänster lårben och fick en öppen fraktur på höger underben. Båda hans fötter är stelopererade och han saknar en del av höger lårmuskel som är nerflyttad för att fylla igen hålet i vaden.

– Jag satt en dag och funderade på vad jag skulle kunna hitta på för att motivera mig till fortsatt träning och bestämde mig för att anmäla mig till Vätternrundan. Så efter ett år i rullstol och tre år på kryckor cyklade jag Vätternrundan för första gången och har gjort det fyra gånger nu.

Idag cyklar Henrik nästan varje dag och försöker varva landsvägsåkning med en del MTB. Ungefär 70 mil i månaden. Han blev klassificerad av UCI förra året i maj och började hårdträna efter det.

– Jag gick omkull på Vätternrundan och slog axeln ur led. Började träna igen veckan innan Cykelvasan och tränade hårt hela vintern. Avslutade vintern med en vurpa i barnbacken uppe i Sälen och drog på mig en knäfraktur. 17 veckor senare cyklade jag Vätternrundan igen och efter det har träningen rullat på bra. Jag har varvat mycket sjukgympa med många cykelpass.

Henrik tränar i trakter Huskvarna/Jönköping och tävlar för Bitwise Cycling team och den internationella debuten slutade med en andraplats

– Det gick väldigt bra, det var nervöst innan start då detta var min första riktiga tävling. Nästa mål är att bli snabbare, framför allt i tempo. Annars kommer jag få svårt att ta mig en plats i Landslaget.

Henrik har knappt hunnit smälta första tävlingen än men har börjat planera inför Paralympics i Rio 2016.

– Jag ska skaffa mig en tränare som kan hjälpa mig med träningsupplägg och coachning i rätt riktning. Sen måste jag köra så många tävlingar som möjligt, rankingpoängen inför Paralycmpics börja räknas från nästa år och målsättningen är alltid att vinna.

 

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.