Inte ett lätt beslut att fatta

KrönikaKajsa Bostas och Gustav Lorenz har på grund av ovälkommen sjukdom avbrutit sitt äventyr. Förhoppningsvis återupptar de sin cykling och låter oss läsare få höra berättelsen om slutet på projektet längre fram.

Våra hälsotillstånd, i kombination med praktiska omständigheter omöjliggjorde projektets fortlevnad. Åtminstone i sin ursprungliga form.

Under ett kastanjeträd i den lilla byn Oldenburg i norra Tyskland sjönk vi ner på en parkbänk. Drog på oss mössor, handskar och dunjackor. Runt omkring oss slöt sig höstvindarna som ett isande skruvstäd. De senaste dagarna hade vi rört oss fram i snigelfart. Ändå blev vi inte friskare - tvärt om.

Vi blev sjuka i Jönköping och blev tidigt tvungna till ett svårt beslut - att vila några dagar. Men du vet hur det är, när det kryper i kroppen och du försöker förtränga förkylningen. Allt du hör och ser när du sluter ögonen för att sova, är surret av däck mot asfalt och öppna landskap som sakta glider förbi.

Så var det i alla fall för oss. Vår starka framåtsträvande vilja jagade ut oss på vägarna, innan våra kroppar hunnit städa ut det virus som hämmat oss. Sedan dess har vi i tre veckor rört oss med feber, yrsel och muskelvärk som en poltergeist i hälarna. Det går inte att cykla åtta mil om dan med full packning genom höstrusk och motvind, när man blir yr och svettig av att böja sig ner för att knyta skorna.

Det går inte att stanna upp för att bli frisk när man bor i tält eller på golvet i en främmande persons lägenhet eller på olika vandrarhem, när vägarna ropar ens namn och man känner stressen över den vinter som flåsar i nacken.

Vi satt där på bänken ett tag och pratade om veckan som varit. Om vandrarhemmet i Rödby där vi sovit tre nätter. Om breda cykelvägar och färgglada cyklar i Köpenhamn, om vidöppna slättlandskap, om att alltid ha nära till havet. Och om att allt hade varit underbart, bara vi hade varit friska.

Just nu är vi hemma i Sverige. Vi har inte gett upp hoppet om att fortsätta projektet - inte alls. Vi tänker fortsätta. Men den här gången kommer vi att vänta tills vi har blivit helt återställda. Vi ber om att få återkomma.

 

1 kommentarer till artikeln

1966 • Mölndal
#1
9 oktober 2013 - 09:21
Mycket tråkigt att höra!! Så frustrerande det måste kännas när man måste avbryta äventyret pga sjukdom! Ni kämpade på väl dock, så all heder åt Er insats!!! Det är ju bättre att backa tillbaka nu, så att ni har chansen att komma tillbaka en annan dag för ett nytt försök med förnyade krafter. Ser fram emot att läsa om era fortsatta äventyr! Lycka till i fortsättningen med projektet, äventyret och höga mål! Ni är grymma!
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.