Foto: Mathilda Piehl

Lekfullt i solen

Reportage/Tävling
På Fuerteventura gick Playitas första cykellopp av stapeln i helgen. Semiproffessionella cyklister cyklade tillsammans med mindre erfarna turister. I framtiden hoppas arrangören att loppet ska  växa och locka fler svenskar. 

När hösten anländer väljer många nordeuropéer att resa söderut för att förlänga cykelsäsongen och många svenskar förlägger semestern på anläggningar där det finns träningsmöjligheter. En del sparar länge för att få råd med en vecka, andra åker utomlands flera gånger per år.

På Fuerteventura har man hakat på trenden och man räknar med att cirka 15 000 svenskar ska ha besökt Playitas när 2013 är slut. 

Jaqueline Rabou arbetar på Playitas som sportmanager och just den här helgen har hon jobbat med premiären av cykelloppet Fuerteventura Classic.

Loppet är uppdelat i tre etapper, första dagen cyklar man 35 km, andra 125 km och sista dagen 122 km. Man kan välja att köra bara en eller några av dagarna eller alla tre. Banan löper över öns högst belägna väg och andra dagen klättrar trettiotalet cyklister uppför öns brantaste väg.

De flesta av deltagarna bor på Fuerteventura, men några modiga turister gav sig i kast med hettan och bergen.

Cyklisterna kör tillsammans. Så länge det är hyfsat plant kör semiprofessionella cyklister sida vid sida med mer rödkindade semesterfirare.  Vid de branta stigningarna delas gänget automatiskt upp i mindre grupper och en ledare håller sig hela tiden längst bak och ser till att alla hänger med.

Stämningen är uppsluppen och skämtsam, de starka cyklisterna kör stenhårt uppför bergen, vänder och rullar ner igen för att heja på resten av cyklisterna.

Bilarna som hamnar bakom cyklisterna väntar tills någon i klungan vinkar fram dem, det kan ta lång tid på smala slingrande bergsvägar. Många vevar ner vindrutan och hojtar uppmuntrande för att sedan köra förbi med bred marginal.

Säkerheten i klungorna är sådär, det går fort och många rutinerade kör på ett spexigt och uppsluppet sätt, ibland inslingrade i varandras armar, men inga hjul touchar varandra. Den unga cyklist som släpper ut luften ur en av vännernas slang under ett stopp får bara en vänskaplig puff i bröstet.

Under den andra och tredje dagen ändras banan under loppets gång, några av cyklisterna har underskattat bergen och värmen, men alla verkar vara lika glada för det. Banan blir lite kortare än tänkt från början och den mobila depån laddar svettiga cyklister med Coca cola och mackor. Någon åker bil en bit av sträckan och fortsatte sedan cykelturen. Inga sura miner.

Jeannine Zenker, från Schweiz, körde alla tre dagar och är nöjd med loppet, även om hon är trött. 

– Bergen är tuffa och idag blåste det hårt. Det vara bra att arrangören ändrade distansen.

Enligt Jaqueline Rabou är det alla möjliga typer av människor som kommer till Playitas för att cykla. De flesta hyr cykel, men en del tar med sin egen.

– En del har aldrig cyklar racer innan, andra är professionella. Vi har en åldersgräns på 16 år, men en gång var det ett barn på åtta som körde med sin pappa, barnet var snabbast i gruppen.

En återkommande gäst är den svenska triathleten Lisa Nordén. Enligt medieansvarige Andrés Morente gynnar det turismen att stora namn besöker anläggningen.

– De riktigt stora stjärnorna får som en svans efter sig och de som följer eliten tar med sig sina familjer.

Helgens Fuerteventura Classic genomfördes för första gången i år, men planen är att loppet ska få växa i sin egen takt. Nästa år kommer det att delas in i tre olika delar. Lite mer avancerat för eliten, en snabb motionsklunga och så en klunga för de lite långsammare som inte vill cykla så långt. 

 – Alla ska kunna delta i loppet, men vi hoppas samtidigt kunna få med ännu fler professionella cyklister nästa år, säger Andrés.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

4 kommentarer till artikeln

1988 • göteborg
#1
6 oktober 2013 - 22:11
ser sjukt ut!!
1973 • Ystad
#2
7 oktober 2013 - 11:38
Ser härligt ut!

Men stämmer verkligen distanserna? 350 km första dagen låter lite mycket, fra för "rödkindade turister"! På hänvisad sida står det att det är en 22 km TT första dagen, 165 km över bergen andra dagen och 172 km relativt platt tredje dagen.
1978 • stockholm
#3
7 oktober 2013 - 17:52
Fredrik! Du har helt rätt, första dagen blev distansen 35 km. Tusen tack för att du uppmärksammade felet. Resten av distanserna är de som registrerades i slutet av dagarna. Under loppets gång justerades både bana och distans och det som står på hänvisad sida stämmer inte riktigt, det var de distanserna som var tänkta men inte de som slutgiltigt blev av.
1973 • Ystad
#4
8 oktober 2013 - 11:34
Aha! Så ni var mänskliga trots allt...:-)
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.