CK08 i Velodromen

Tips för en rolig(are) vintersäsong

Tips/TräningFör att underhålla cykelformen efter sommaren och lägga grunden för nästa säsong är det bra att hålla liv i cyklingen även under vinterhalvåret.  Cecilia Ohlsén Börjesson ger oss en rad tips på hur vi kan hantera de halkiga och mörka månader. Spinning, trainer och velodrom kan hjälpa dig att hålla cykelformen under vintern. Eller varför inte satsa på en cyclocross eller mountainbike med dubbdäck?

Spinning

Till det positiva med förkoreograferade spinningpass på ett träningscenter hör att du slipper fundera så mycket själv, det är lättare och roligare att träna tillsammans med andra och till musik. Det negativa är att du inte sitter på din egen cykel anpassad för just dig och att du inte kan styra ditt eget träningsupplägg eller välja egen musik.

Trainer

Skaffa en trainer eller motionscykel och skapa en egen ”tortyrkammare” hemma. Det är ofta tidseffektivt eftersom du slipper åka hemifrån, du kan spela din egen musik och du har framförallt full möjlighet att strukturera träningen. Problemet är oftast att det är rätt tråkigt att sitta själv hemma på cykeln. Men det finns tips för att göra träningen mer effektiv och roligare!

Planera alltid dina pass och bestäm i förväg vad du ska köra. Det går förvånansvärt bra att lura sig själv till disciplin bara för att det ligger en skriven papperslapp framför dig och du håller samtidigt koll på tid och ansträngningsnivå.

Ett pass kan till exempel bestå av uppvärmning sen en intervallbaserad huvuddel och avslutande nedvarvning.  Svårare än så är det inte.

Fortfarande svårt att hitta motivation och utmaning?

Testa Sufferfest - Inspirerande träningsfilmer för cykel som går att köra i dator, iPad eller iPhone. Det går att köra sig hur trött som helst.

Testa Trainerroadoch få bland annat tillgång till olika pass och träningsupplägg.

Köp en datoruppkopplad trainer (tex. en Tacx Fortius):

  • Kör inspelade filmer med varierande motstånd efter banprofilen från kända lopp eller klassiska berg som Mont Ventoux.
  • Kör virtuella banor på nätet i realtid och tävla mot andra innecyklister
  • Ladda ner och Kör speciella banor och jämför sen resultaten (tävla) med andra cyklister (ex. Rulletour.no)

Velodromen

Åk till Velodromen i Falun och prova på bancykling. Efter obligatorisk introduktionskurs finns många pass att köra med varierande intensitet. Bra fartträning och roligt och utmanande för alla typer av cyklister.

Glöm inte bort att variera vinterträningen 

Inomhuscykling är bra för korta och relativt hårda pass, men för lugn distansträning och för att träna balans och cykelteknik är det bra att komma ut på riktig cykel emellanåt. En cyclocross eller mountainbike med dubbdäck är en utmärkt träningskompis på vintern. Klä dig varmt och torrt, satsa på windstopper-material samt bra skoöverdrag och vantar (och lysen och reflexer om det är mörkt) så får du förhoppningsvis fina uteträningspass även under lågsäsong.

Lycka till!

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.