Foto: PepUp

Bakom kulisserna

KrönikaLisa Långström ordnar multisportläger för tjejer i Växjö. Deltagarna filar på MTB-teknik, trekking, klättring, äventyr, paddling, gemenskap, laganda och att ha riktigt roligt. För oss berättar Lisa om glädjen i att få peppa och se cyklister utvecklas.

Något av det roligaste man kan syssla med här i världen, förutom att cykla själv, är att ordna så att andra får chansen till det. I mitt jobb som arrangör av träningsläger och tävlingar har jag förmånen att se cyklister utvecklas, svettas, träffa nya vänner, glädjas åt varandras medgång och trösta kompisar i motgång. Det är så givande att se någon ta ett stort kliv framåt i utvecklingen under ett läger eller klara något de inte trodde att de kunde prestera under en tävling. För den glade motionären handlar det så sällan om placeringar och tider (trots att vi ofta tror det), utan om att överträffa sig själv. Kanske om att våga mer än du trodde var möjligt. Ibland kan det första och viktigaste steget vara att våga delta i en tävling eller att ta beslutet att resa på ett läger fast det verkar skrämmande. Väl där har du redan vunnit den största segern: Du är deltagare istället för åskådare. 

Under höstens multisportläger för tjejer i Växjö var det en av deltagarna som aldrig tidigare hade suttit på en mountainbike. Hon behövde en knuff i rumpan för att komma upp i sadeln och iväg. Efter ett par skakiga tramptag gick det som tåget och efter bara en halvtimmes teknikträning körde hon skarpa svängar runt koner, stillastående balansträning och backar lika bra som någon av de andra deltagarna. När vi en stund senare cyklade stig i skogen hördes en glad röst utbrista ”Ni får aldrig av mig av den här cykeln! Det är alldeles för roligt!”. Jag tror inte att tjejen i fråga var en naturbegåvning, utan att hon hade så kul att hennes utvecklingskurva gick spikrakt uppåt.  

Under höstens off-road duathloncup (mountainbike och traillöpning) skojade jag med en av mina stammisar och undrade om min hemsida blivit spärrad på datorn hemma hos henne. Jag tänkte att hennes man måste tröttnat på att hon var hemifrån titt som tätt för att delta på mina arrangemang. ”Han älskar dig!”, svarade hon snabbt. ”Han vet att jag behöver sånt här för att må bra.” Det var endorfin- och adrenalinkickarna från träning och tävling hon syftade på. Och inte bara småbarnsmorsor behöver sådana, vi mår alla gott av att utmana och chocka oss själva emellanåt, få ny inspiration och komma vidare i träningen. Kalla det vardagslyx om du vill. Det behöver inte alltid vara en utlandsresa för att det ska ge bra resultat för kropp och själ. Lite omväxling, gemenskap och glädje räcker en lång väg.   

Ska du ge dig själv ett nyårslöfte eller en gåva i år så är det att våga något du inte tidigare trott du skulle våga. Flytta gränsen för det bekväma en liten bit längre bort. Du kommer att bli en ny upplevelse rikare och gå därifrån modigare och stoltare. Äventyret behöver inte vara så långt borta.  

 

 

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.