Foto: Clément Morin

Min första Bikefit

KrönikaVi kommer under året att få följa Kajsa Robins nybörjarresa som cyklist. Som start på året har hon gjort en bikefit på sin nya cykel.

Som en nybliven cykelentusiast, och grön på det mesta, var det verkligen lycka att få göra en bikefit på min nyfunne kärlek, en Nishiki Pulse. Att sen bikefiten genomfördes av en av de bästa på området, Klas Johansson från Probikefit, gjorde inte saken sämre.

Min gamla cykel, en drygt 20 år gammal Nishiki, har jag ställt in efter skummade instruktioner från nätet. Jag tyckte nog att jag satt hel okey på den, men efter att förra året fått låna en väns cykel under Tjejvättern, blev jag tvungen att erkänna att min gamla begagnade hoj hade ganska stora brister.

Den nostalgiska filosofin att gammalt minsann är lika bra som nytt blev ohållbar. Att cykla på min väns cykel blev roligare, snabbare och mycket säkrare. Tanken på att äga en riktig racercykel gick inte att släppa och förra veckan gick den drömmen i uppfyllelse.

Man gör en bikefit för att få de mest optimala inställningarna på cykeln utifrån ens unika kroppsmått. Min bikefiten tog cirka en och en halv timme och resultatet blev att jag får ut mer av varje tramptag och cyklar snabbare med mer kraft och precision. Utöver det så kan minskar jag risken för skav och skador genom att man få en individuell anpassning av cykeln.

Utöver att ställa in cykeln optimalt coachade Klas mig även i trampteknik. Han förklarade hur jag skulle tänka genom tramptagen för att få ut så mycket som möjligt av kraften i mina ben och detta var rätt annorlunda mot hur jag tänkt tidigare. Den precisa inställningen av cykeln, sammantaget med en större medvetenhet om hur jag satt på cykeln och trampade kände jag direkt skulle förbättra min teknik. Det kunde jag avgöra bara från att ha trampat runt i vardagsrummet på den i trainern.

Nu står min nya cykel i vardagsrummet och bara väntar på att få användas på de vackra vägarna kring Roslagen. Jag är otroligt nyfiken på skillnaden mellan min gamla egeninställda Nishiki och min splitt nya, som blivit inställd av ett proffs. Resultatet och utvärderingen från det skriver jag om senare i vår, när snön försvunnit och gatorna är rena från grus.

 

 

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.