Foto: Clément Morin

Bikefit steg för steg

FördjupningVår egen expert Klas Johansson driver företaget Probikefit. Han är en av de bästa på att justera cykeln till perfektion. För tävlingscyklisten är bikefiten en självklarthet och även motionären har mycket att tjäna på korrekta inställningar. Men vad är egentligen en Bikfit? Här får vi i bilder följa Klas i hans arbete att justera bloggaren Kajsa Robins nya instegsracer.

Efter att ha gett en introduktion och bland annat gått igenom cyklistens målbild och skadehistorik är det första steget att justera klossarna. Läs här för en detaljerad beskrivning.

Nästa steg är att kontrollera höft- och fotposition, benlängd med mera. Detta för att kunna bestämma klossarnas position i sidled. I denna fas kontrolleras också eventuella rörelsebegränsningar och diskomfort.

Justering av kloss i sidled efter ungefär fem minuters cykling samt fot- och ankelpositionsjustering. Här kontrolleras också bäcken, rygg och axlars position/rörelse samt ben- och knärörelse.

Sadelhöjds- och vinkeljustering, samt diskussion kring och förklaring till det ankelmönster som uppvisas.

Lodning för att bestämma sadelns position i förhållande till centrumlinje från vevpartiet samt specifik del på foten.

Trampteknik samt kraftriktning gås igenom samtidigt som en förklaring ges till sadelhöjd och sadelns position längsled, och varför tekniken till stor del styr positionen. Mer information om Trampteknik publiceras inom kort på Cykla.

Justering av Cockpit, alltså vilken styrtappslängd/vinkel samt vilket styre (modell och bredd) som är bäst för den individuella cyklisten.

Kontroll av höftposition, är den aggressiv eller tillhör den kategorin ”skjuta rygg”. Vi går igenom eventuella ändringar och cyklisten får en instruktion i betydelsen av förbättrad styrka i rygg, mage och axlar, framtida justeringar som kan komma samt andningsteknik.

Bra sätt att få bägge reglagen på samma korrekta position på styret samt bestämma vinkel på bocken för rätt handvinkel.

Slutposition, dock med en framtida ändring i form av ett smalare styre för Kajsa.

Nu är Kajsa redo att sätta nytt personligt rekord på tjejvättern och dessutom vara mer komfortabel på cykeln!

Detta är en förenklad förklaring om hur en Bikefit går till och vad som ingår. För mer detaljer läs här.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.