På Fuerteventura ordnas cykellopp för semestrande Foto: Mathilda Piehl

Kickstarta säsongen med en träningsresa!

Tips/TräningMånga börjar tröttna på inomhusträning eller hala, grusiga vägar och kyla. Den perfekta lösningen, och ett utmärkt sätt att tjuvstarta cykelsäsongen på, är att åka till varmare breddgrader och cykla. Karolina Örnstedt tipsar om träningsresor.

Träningsresor blir allt populärare och många åker iväg och kickstarta cykelsäsongen under våren. Hur bär man sig då åt om man är sugen på att resa iväg? Det finns flera olika sätt att resa på, till exempel via en resebyrå eller på egen hand, båda alternativen innebär för- och nackdelar.

Det billigare alternativet

Vill man spara pengar är det mycket billigare att åka på egen hand och ordna allt själv. Den stora nackdelen är just att man måste fixa allting själv. Flygbiljetter, hotell, transfer, cykelhyra, guidning på plats och så vidare. Är man lite företagssam och resvan brukar detta dock inte vara något problem. Det finns dessutom mängder med forum där det går att få tips och råd från andra reseintresserade cyklister.

Det bekvämare alternativet

Föredrar man det bekväma, och har utrymme i plånboken, är en researrangör ett bra alternativ. Oftast betalar du resebyrån så sköter de bokningen av flyg, hotell, transfer, cykel, guidning med mera! Den största nackdelen är att valfriheten inte blir så stor, man får följa strömmen och anpassa sig efter de upplägg som resebyrån har. Reser man ensam är dock en researrangör det bästa valet för att få cykelsällskap.

Ta med egen cykel eller hyra på plats

En kärnfråga är om man ska ta med egen cykel eller hyra på plats? Jag tycker inte man ska ta med sig sin egen cykel de första gångerna om man är lite ny på det här med cykel. Om man ska cykla i berg behöver man antagligen byta både vevparti (för att gå från standard till kompakt utväxling) och kassett (till en med lägre utväxling mer anpassad för bergscykling). Sen behöver man låna, hyra eller investera i en cykelväska för att kunna transportera cykeln på flyget. För att få ner sin cykel i en väska krävs också en hel del mekande. Vill man ha sin egen cykel och har lite mer koll på mekande ska man absolut ta med den, men annars fungerar hyrcyklar minst lika bra. Det går oftast att hyra både instegsracers och lite dyrare modeller.  

Gå inte ut för hårt

Väl på plats gäller det att satsa lagom hårt vad gäller distans och tempo. Många är inte vana att vara igång mer än 2-3 timmar i början av säsongen. Att gå ut för hårt och kan straffa sig senare under resan. Börja i lagom takt, trappa upp distansen och jaga framför allt inte mil. Det finns ingen anledning att stressa, tänk att alla mil är ett försprång gentemot de som är hemmavid och slåss mot snö och slask.

Undvik speciellt att ta ut er sista dagen innan hemresa, man vill ha ett starkt immunsystem eftersom bakterier och virus lätt sprids på flygplanet. 

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.