En tävling som välkomnar

Fördjupning2015 hålls Eurogames i Stockholm, ett arrangemang som förväntas engagera tusentals idrottare och åskådare. En av grenarna är cykling. Hana Pinard har tävlat i hbtq-sammanhang många gånger.

Different Spokes är en hbt-cykelklubb i Houston, öppen för cyklister på alla nivåer. Hana Pinard har tävlat i World Out Games och Gay Games flera gånger och vunnit en guldmedalj och tre silvermedaljer, hon är också en av Different Spokes 432 medlemmar.

Hana har cyklat i 25 år, sedan hon var 18, och för henne handlar cykling idag mest om att hålla sig i form.

– Det bästa med att cykla är att man får se landsbygden, bara köra från by till by. Oftast cyklar jag på morgonen eller direkt efter jobbet. Det är bra avstressning från jobbet.

Hana har tidigare arbetat som ingenjör för NASA, vilket har påverkat hennes intresse för själva cykeln.

– Jag är intresserad av själva teknologin och ramens material och för det mesta meckar jag själv.

Idrott innebär för många hbtq-personer en plats där de känner frihet och styrka, där de får möjlighet att kämpa och utvecklas och där de ingår i ett sammanhang. Men idrott kan också vara en arena som genomsyras av maskulinitetsideal, heteronormativitet och könsuppdelning, vilket försvårar eller i värsta fall förhindrar hbtq-personers deltagande.

Förebilder är viktiga eftersom de visar på möjligheter. Idag finns det finns få öppna hbtq-elitidrottare. De som finns är oftast homo- eller bisexuella som har kommit ut efter att deras idrottskarriär tagit slut. Det skapar en känsla av att det är svårt att vara idrottare och hbtq-person samtidigt, och näst intill omöjligt att göra idrottskarriär.

En del söker sig till idrottsföreningar för hbtq-personer för att kunna idrotta på en plats där de känner sig välkomna och inkluderade till hundra procent. Där behöver de inte tänka på att de är hbtq-personer eller oroa sig för omgivningens eventuella reaktioner.

2015 kommer Eurogames att hållas i Stockholm och cykling ingår såklart som tävlingsgren. Organisatörerna räknar med 5000 deltagare och mer än 200 000 besökare. Idag finns det inte någon hbtq-cykelklubb i Sverige, men kanske är det dags att börja organisera sig och träna redan nu? 

Här kan du läsa mer om hbtq-personer inom svensk idrott.

1 kommentarer till artikeln

Jörgen H
1968 • Trelleborg
#1
18 april 2014 - 09:28
Bra att det hålls en tävling men jag kan inte riktigt förstå vad det har med ens persons läggning att göra.
Jag har alltid haft som princip att INTE döma någon människa på deras Hudfärg, var de kommer ifrån eller deras läggning.
Att folk kommer ut förstår jag inte för VAD HAR ENS SEXUELLA LÄGGNING MED IDROTT OCH ÖVRIGT ATT GÖRA. Det är en privat sak tycker jag.
Som Kajsa Bergqvist, vad hon gör privat är hennes sak och vad hon gjorde när hon tävlade spelar ingen roll hon är Hetero, BS eller Gay.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.