Ett äventyr om dagen

PorträttI ett soligt Stockholm bland ett gäng smutsiga och svettiga mtb-brudar träffar vi en spännande äventyrare. Möt Louise Östberg som genomför ett äventyr om dagen, och som menar att äventyren går att finna runt husknuten.

BikeAcademy erbjuder teknikkurser i mountainbike för tjejer, men anordnar också populära turer i Stockholm. Louise Östberg var en av deltagarna under helgens mtb-tur.

– Lugn och skön cykling, samtidigt som vi peppade varandra till att klara svårare saker än vad vi kanske hade gjort i en mindre grupp eller själva. Jag personligen vågar ta för mig mer när det är bara tjejer och man slipper en machokänsla som ibland blir när det är många killar som cyklar i skogen.

Louise Östberg har cyklat mtb sedan minst 15 år tillbaka men i kombination med massor av andra intressen och tre barn blir det inte så många turer per år.

– Som före detta fälttävlansryttare är jag nog lite modigare än vad jag borde vara och har gjort en del vurpor där jag nog kanske borde ha lett cykeln förbi svåra sträckor.

När Louise inte cyklar mtb i Nacka går hon en utbildningen Haglöfs Adventure Academy.

– Det är en utbildning som syftar till att få fram fler svenska äventyrare. Ola Skinnarmo är rektor och vi drillas i säkerhet, äventyrsmedicin, navigering, träningslära, överlevnadskunskap och även media och PR. Vi är 15 äventyrare som går utbildningen i år varav 14 gör längre äventyrsprojekt sommaren 2014.

Louises projekt sträcker sig över hela året, hon genomför ett äventyr om dagen och bloggar om dem på www.365aventyr.se.

– Äventyren genomförs i den natur som råkar finnas tillhands. I stillhet i kajak, med löpskor på fjället, på upptäcktsfärd med MTB, på topptur innan familjen vaknar i fjällstugan, med barnen i cykelvagn, i sadeln på en häst eller med våtdräkten på, eller med pannlampa och långfärdsskidskor en sen kväll i månskenet. Jag försöker tar vara på närheten och utnyttjar möjligheterna där de finns, ibland är äventyret en timme långt och bara runt husknuten och ibland många dagar och nätter i tält.  

Det nyttigaste Louise lärt sig under resans gång är att med lite kreativitet och ett högt satt mål finns det mängder med möjligheter till äventyr i vardagen. 

– Äventyr behöver inte vara att springa längst, klättra högst eller göra något annat extremt. Äventyren kan finnas runt husknuten och det gäller att ta tillvara på vardagen istället för att drömma om framtiden. Min personliga förhoppning och övertygelse är att äventyr kommer att bli en naturlig del av min vardag efter 365 dagar med ett äventyr om dagen.

Louises råd till andra som funderar på att ge sig i kast med sitt livs äventyr är att bara göra det.

– Det största misslyckandet är att inte våga prova. Att inte göra det så komplicerat eller utrustnings- och resurskrävande utan ta tillvara på det du har och starta där. Man behöver inte det senaste av alla prylar och teknik för att komma ut på äventyr.

 

2 kommentarer till artikeln

1970 • Lerum
#1
28 april 2014 - 22:16
Japp, kör så det ryker
Fånga dagen
Thomas Johansson
1963 • Hagfors
#2
29 april 2014 - 00:54
Mycket inspirerande ska försöka göra mera äventyr,det ger livet större mening och tillfredställelse.Äventyr minns man ju hela livet.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.