Foto: Micke Fransson - teambild.se

10 tips för Vätternrundan

Tips10 snabba och viktiga tips för att Vättern skall bli "en behaglig resa"

1 Fixa i tid
Se till att cykeln är i gott skick! Behöver några slitdelar bytas ut? Kolla det nu direkt!  Byt inte cykelbyxor eller cykelskor precis innan Vättern! Måste du ändå byta klossarna, gäller det banne mig att dom hamnar på samma ställe som de gamla!

2 Prepare for kyla
Blir det regn i kombination med kyla, köp absolut riktiga skoöverdrag. Ni som gjort ett kallt och blött Vättern utan, vet precis vad jag menar. Det är värt att köa för, om man säger så.
Du bör kanske även ta med dig dina varma skidhandskar fall i fall...

3 Prepare for värme
Vättern innebär ofta stora temperaturskillnader under loppets gång. Flerlagersprincipen är därför extra viktig.
Ofta klär sig en motionär för varmt. Din prestationsförmåga sjunker markant om du under långa perioder har på dig en regn- eller överdragsjacka i onödan. Det finns väldigt bra kläder som är enkla att ta av och på och bära med sig.
Cykelspecifika favoriter är exempelvis en vindväst och armvärmare.

4 Vila inte ihjäl dig
Många vilar för mycket sista veckan. Var inte rädd för att kräma ur dig rejält cirka 3-4 dagar innan Vättern. 1-2 timmar lugn cykling inklusive 20-30 min spontan hårdkörning gör gott inför helgen.

5 Lägg inte för mycket innan
Gör inga markanta ändringar i din kosthållning de sista dagarna. Mer återhämtning i kombination med lite mer kolhydrater de sista 3 dygnen ser till att fylla dina depåer. Det är inte bara ris, pasta och havregryn som laddar kroppen. Unna dig även lite onyttigheter för att få i dig tillräckligt med energi. Se till att ha lite extra disciplin, hoppa inte över mellanmål osv. Har du svårt med aptiten så ta några ”laddare" mellan måltiderna.

6 Lägg till och unna dig under tiden
Försök äta och dricka cirka 80-90 gram kolhydrater/timme. En flaska spordryck ger omkring 30 gram, en större bar eller gel mellan 30-40 gram, så det är bara att börja kalkylera. Det är inga problem att sätta i sig
bullar, mos och sötsaker men se även till att ha med dig lite mer ”vetenskapligt” godis i form av bars, gel, liquid osv Det gör att ditt upptag blir högre. Blir det en riktigt het dag, så salta lite extra i flaskan.

7 Varva ned innan
Har du möjlighet att ta det lugnare/jobba lite mindre dagen innan loppet så utnyttja gärna det. Det brukar ändå alltid bli så stressigt utav någon anledning.

8 Våga köra på rött, våga köra på grönt
Det gäller att hitta balansen mellan att hänga kvar eller släppa en klunga. Det kan vara bättre att köra "på rött” några minuter då och då, för att därefter enkelt hänga med under långa lättåkta partier.  Ju bättre tränad du är desto mer och oftare kan du köra på rött utan att det kommer någon dyr räkning efteråt. Är det däremot småjobbigt hela tiden, bör du släppa relativt omgående. Endast elit/elitmotionärer kan pressa sig gång på gång under många timmar. För att Vättern ska bli en angenäm resa bör du troligtvis ha en ansträngningsnivå som känns lätt, åtminstone under de första timmarna, innan tiden börjar ta ut sin rätt. Du ska alltså inte bli trött av intensiteten utan av tiden.

9. Misströsta inte
Har du kroknat totalt gäller endast följande: Sänk farten/stanna, ät och drick och cykla till närmaste depå för att tanka ny energi. Strunta i tiden. Ät och drick ofta, stanna i alla depåer och hitta andra glädjeämnen än just en specifik tid.
Funderar du på att bryta, är det ingen skam i det. Cykel är nog den konditionsidrott där ”bryta-kulturen” är mest utbredd. Visserligen gäller det främst tävlingscykling, men du är i gott sällskap. Jag har själv satt mig i kvastbussen och åkt sista 10 milen i ett baksäte, och det var inte så farligt som det låter ;-)

10 Målet är nya mål
Reflektera efter Vättern. Har även du blivit biten av cykel? Rör du dig mer om du har ett specifikt mål, så leta upp ett nytt cykellopp i augusti/september, så du inte blir helt försoffad under semestern.

4 kommentarer till artikeln

1977 • Falun
#1
11 juni 2014 - 11:40
Bra tips, både för den nye och den som cyklat flera rundor :)
1967 • Kallhäll
#2
13 juni 2014 - 07:28
Mycket kloka och visa ord. Själv kört 8 lopp och testat på det mesta i väder och att gå in i "väggen". Ta det lugnt och njut då kommer "hastigheten" av sig själv.
Lars Svensson
1948 • Åtvidaberg
#3
16 juni 2014 - 18:58
Tack Mattias för artikeln.
Hade som mål denna 16:e runda
att nå under 16 timmar.
Nu blev det inte så det blev 16:27
Jag har alla år kört på en cresent
sport cykel.
Alltså inte en racer .
Upplever att min cykel går bra.
Skulle jag kunna kapa tiden mer
med en racer?
Hälsn lasse
Ronny Johansson
1953 • Umeå
#4
2 augusti 2014 - 22:42
Bra tips mkt förnuftigt
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.