Foto: Karolina Örnstedt

Hösttipset: MTB!

Träning/TipsNär hösten och vintern kommer är det inte alltid det lockar att klä på sig och cykla långa landsvägsturer. Speciellt inte på kvällarna, nu när det blir mörkt tidigare och tidigare. Har man inte ett väldigt snällt och flexibelt jobb är det svårt att ens hinna ut på cykeln innan mörkret har lagt sig.

För att få god träningseffekt så är det inte alltid man egentligen behöver hålla på så himla länge, det går att få ut mycket av träningen på ganska kort tid. Ett väldigt bra komplement till landsvägscykling som inte tar riktigt lika lång tid är MTB.

När det är cykelsäsong i Sverige är vi många som spenderar allt från tre till sex timmar på cykeln under distanspass. Detta är kanske ingenting som lockar när det är regn eller minusgrader ute. På en MTB går det att köra korta och högintensiva pass som inte tar mer än en till två timmar och träningseffekten blir ändå väldigt god.

MTB kan även gynna din landsvägscykling på olika sätt. En egen erfarenhet efter att ha cyklat en hel del MTB är att man får en väldigt bra teknik och balans på landsvägscykeln.
  
Att cykla MTB kan vara både väldigt lätt och väldigt svårt, det går att välja nivå helt själv. Det finns grusvägar och det finns extremt tekniska stigar med stenrösen och gigantiska rotsystem om vartannat. Det bästa är att hitta sin tekniska nivå och försöka hitta stigar som erbjuder den typ av cykling som man är ute efter. Det går alltid att utmana sig på MTB! Tycker man att underlaget inte är tillräckligt utmanade så finns det så gott som alltid någonting värre att hitta.

Själv tycker jag att det viktigaste är att man hittar en nivå som man trivs med och som man behärskar. Det är inte helt lätt att cykla riktigt tekniska stigar och det är en god idé att öva upp sina förmågor innan man kastar sig huvudstupa utför de mest avancerade. Stenar gör ont så det är ett gott råd att undvika dessa tills man vet vad man håller på med.

När det gäller träningseffekt per tidsenhet så går det att klämma in väldigt mycket träning under förhållandevis kort tid på MTB. Ett landsvägspass är ofta allt i från två till fem timmar. På MTB är det väldigt sällan det ger någon ytterligare effekt att vara ute mer än max två timmar. Det är en väldigt intervallbetonad träningsform som ger väldigt trötta ben om man gör ”rätt”. Då brukar någon timme räcka. Cyklar man dessutom lite mer tekniskt så brukar även tekniken börjar svikta ju tröttare man blir därför är det inte nödvändigt att hålla på längre än så att man orkar upprätthålla en god teknik.

För att överleva i mörkret som vi ju måste leva med den här tiden på året så är det väldigt viktigt att ha bra belysning. Det räcker egentligen med en riktigt rejäl lampa på styret. Men vill man gå steget längre så kan man ha en rejäl lampa på både styre och hjälm. På så sätt ser man både dit styret pekar men även dit näsan pekar. Men detta är en smaksak och ingen nödvändighet.

Ge inte upp cyklingen utomhus under hösten och vintern utan försök hitta komplement som passar med årstiden. Jag tycker personligen att det är mycket roligare att köra i leran i skogen en timme så här års än att cykla på en lite grå och tråkig asfaltsväg i flera timmar.

4 kommentarer till artikeln

1972 • Västerås
#1
22 november 2014 - 22:42
Det är alltid roligare att cykla i skogen än på grå tråkig asfalt! Bra skrivet.
1954 • Arboga
#2
23 november 2014 - 21:02
Har ibland funderat att börja med MTB, för att slippa trafiken på vägarna. Det som avhåller mig, är att risken för att åka omkull är betydligt högre med MTB än racer. På racer har jag aldrig under 40 år åkt omkull eller råkat ut för någon allvarlig olycka. Förutom "fick-ej-loss-klossen-i-tid" vurpor.

Och MTB blir dessutom väldigt smutsigt och sliten, och kräver betydligt mera underhåll än racer.
1972 • Västerås
#3
30 november 2014 - 13:10
Risken att bli påkörd av en bil är minimal i skogen men en stor risk varje pass på lvg tror jag.
Javisst blir den skitig o kräver att spolas av o smörjas ofta. Det är så sant.
Men man behöver inte köra värre stigar än man gillar/klarar av.
Jag själv undviker mkt stenar o rötter. Jag vill ha lite fart.
1968 • Degerfors
#4
14 april 2016 - 22:30
Det fins massor av grus väg i detta land som bara väntar på mtb hjulen!
Vist det blir grusigt och så men några skärmar och lite idéer då funkar det fint.
Kör året om, men vist är det gött att susa fram i skogen på dessa underbara stigar.
Särskilt de som är i Ånnaboda och Nora mycket fina stigar + att Kilsbergen ger många höjd meter som grädde på moset.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.