Foto: Julia Beck

Annas mentala styrka övervinner alla hinder

Tidningen CyklaEn ovanlig nervsjukdom gör att Anna Becks muskler i fötterna förtvinar.

I gengäld bygger värmländskan upp styrkan i övriga kroppen och i det jobbet spelar Vätternrundan en viktig roll. Årets jubileumsupplaga är lika med hennes femte start. Visst är det slitsamt, men hon tycker att det är en njutbar utmaning.

­– Mitt mål är att få fler att förstå vilken frihet det är att åka på två hjul, säger Anna.

 

Ge aldrig upp. Hur svåra hindren än tycks vara. Det är ett motto som Anna tycks leva efter. Hon är en målmedveten motionär från Kil som har betydligt mer att övervinna än folk i allmänhet. Hon lider av den ärftliga nervsjukdomen CMT som påverkar musklerna. I hennes fall har sjukdomen inneburit att känseln i fötterna gått förlorad och att reflexerna nästan är borta. Ena foten vill inte alltid följa med som den ska.

Anna har burit på sjukdomen sedan hon var liten, men det var inte förrän för tio år sedan hon diagnostiserades med CMT.

Beskedet var tungt, men samtidigt blev det ett avstamp för en mer rationell träningssatsning. Kampen mot de borttynande musklerna har i princip utvecklats till en stimulerande livsstil.

 

Idag är det hennes dröm att jobba med träning på heltid. I en eller annan form. Hon har läst psykologi, beteendevetenskap, hälsopsykologi och wellness på universitetet i Karlstad och bistått lokala friidrottstränaren Lasse Eriksson genom att hålla motiverande samtal med de aktiva.

– Den mentala biten är fascinerande. Hur långt man egentligen kan komma med motivation. Det är fantastiskt vilka förändringar man kan åstadkomma enbart genom en liten ändring i skallen, konstaterar Anna upprymt.

Hon är ett föredöme i det avseendet. Enligt henne själv är det mycket tack vare cyklingen.

– Ger man sig ut och springer blir det kanske 45-50 minuter. Cyklingen kräver i regel mer ordentliga pass. I ur och skur. Ibland i lägen när man inte längtar särskilt mycket.

– Den grejen, att sitta och trampa i timmar alldeles ensam på cykeln, gör att man blir mentalt stark. Det gäller att inte tänka efter. Det är bara att göra. Jag känner att det är en av mina styrkor. Jag är bra på att tugga länge. Jag ger mig inte.

Effekterna av cykelträningen hjälper henne att minska komplikationerna från sin sjukdom. Hon jämför med skidåkning. Frestelsen att fullborda en klassiker innebar att hon åkte Vasaloppets Öppna spår för några veckor sedan.

– När jag står på skidor kör det lätt ihop sig med fötterna. Det blir mycket krascher eftersom skidåkning är ett annat balansmoment. Måste jag lyfta skidorna uppstår det lätt problem att få tillbaka dem i spåret.

– På cykeln blir belastningen bättre för min del. Lårmuskler och vadmuskler kompenserar den dåliga styrkan i fötterna. Eftersom man sitter fast i pedalerna hjälper benen till på ett effektivt sätt.

Annas iver för cykling växer hela tiden. Vätternrundan har en särskild plats i livet. Pappa Kjell Johansson har åkt 26 gånger. Själv längtar hon så det knakar efter sin femte runda. Chansen att underskrida elvatimmarsgränsen hägrar. Även maken Patrik har blivit biten av kraftmätningen runt den avlånga insjön.

 

Apropå Patriks bravader i Vätternrundan avslöjar Anna att han kanske aldrig hade nått målet i sin debut (2013) om det inte varit för hennes enträgenhet.

– Vi hade en helvetesrunda tillsammans, medger hon och småskrattar över livskamratens stönande förbannelser när Motalas master inte närmade sig utan snarare försvann längre och längre bort under sista avstickaren i Medevi.

– När vi kom ut på stora vägen igen var lyckotårarna nära hos honom, minns hon.

Annas starka mentala förråd hade den gången dubbel verkan.

För det räckte till båda.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.