Blöt, sliten, men fantastiskt lycklig. KJ Danielsson vid fjolårets Vätterntriathlon. Foto: Micke Fransson

Världseliten möts i Motala

Tidningen CyklaFörra året stod slaget i Weihai i Kina. Året dessförinnan var franska Belfort skådeplats.

Den här gången riktas blickarna mot vårt land. Efter några år med Vätterntriathlon är Motala rustat för en av triathlonsportens största höjdpunkter på säsongen: långdistans-VM.

Lördagen den 27 juni smäller det!

Vad det blir för slutscenario på dagen? Ja, drömmen vore såklart svenskt i toppen. Som på bilden här ovan från fjolårets Vätterntriathlon när Karl-Johan Danielsson, I2 IF Karlstad, blev herrsegrare efter en prövosam dag med regn och kyla.

Men ser vi till senaste årens mästerskap känns det troligast att Trikoloren kommer att svaja högst och mest. Långdistans-VM har fått en dominant i 27-årige fransmannen Bertrand Billard. Han har blivit världsmästare två år i följd. Ifjol, i Weihai, vann han med två och en halv minut. Mitt emellan den fyra kilometer långa simningen och löpningen på 30 kilometer cyklar de tävlande 120 kilometer. Det var under sina knappt tre timmar på sadeln som Billard kopplade segergreppet.

Likadant var det ett år tidigare när fransmannen knep sitt allra första VM-guld i samband med att VM avgjordes i hans hemtrakter i Belfort. Då var han omutlig uppför cykelbanans mest obarmhärtiga stigning och hade tre minuter till godo vid sista växlingen. I det läget var dessutom löpningen kortad till 20 kilometer. Illavarslande väderprognoser innebar att arrangören hade kortat alla tre momenten.   

En frisk och laddad Billard blir oerhört svårstoppad i Motala.

Karl-Johan Danielsson intygar det som händelseförloppet i senaste års VM skvallrat om: Billard är skoningslös på hojen.

– De franska killarna är duktiga cyklister överlag. De har den skolningen, menar värmlänningen och fortsätter angående regerande världsmästaren:

– Jag vet att han har tävlat i den franska GP-ligan. Själv minns jag att jag mötte honom 2011 på Mallorca. Cykelsträckan var otroligt kuperad. Han drog i princip ifrån allihop.

Beträffande cyklingen skiljer sig långdistansen mot kortdistansen såtillvida att det är otillåtet att ligga på rulle. Avståndet mellan cyklisterna måste vara tio meter. Vid omkörning tas tid. Efter 30 sekunder måste luckan vara återställd till tio meter. Det är en ingrediens som gör cyklingen till det mentalt kanske tuffaste inslaget. På kortdistans, som är med på OS-programmet, tenderar cykeldelen att bli mer taktisk eftersom det är fritt fram för klungåkning.

Titelförsvarare på damsidan är 31-åriga danskan Camilla Pedersen från Esbjerg. Hon vann i Weihai i komfortabel stil. Det mest fantastiska med segern var bakgrunden. Ett år tidigare låg Camilla nedsövd i flera veckor med svåra skallskador efter en förfärlig träningsolycka. Alla som hört om Camillas makalösa väg tillbaka till världstoppen har berörts av hennes historia. Vid Danmarks idrottsgala i januari utsågs hon till 2014 års främsta danska idrottsutövare och erhöll även tidningen BT:s tunga guldutmärkelse.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.