24-timmarsklassikern – inomhus

Tidningen CyklaFalköpingsbon Roger Lindberg ville utmana sig själv. Men hur?

– Jag läste om någon som hade gjort superklassikern* och det lät roligt. Jag frågade mig om någon hade gjort det inomhus, och någonstans där föddes idén, säger han.

 

Roger Lindberg har alltid sysslat med idrott och under de senaste åren har han fastnat för konditionsidrotter, framför allt skidåkning. I samband med Vätternrundan 2014 fick han ett infall – varför inte åka rullskidor runt Vättern?

Sagt och gjort. Natten efter det att över 20 000 cyklister trampade Vätternrundan satte han pjäxorna på rullskidorna och började staka sig runt sjön. Arton timmar senare var han i mål och fick en ny idé.

– Jag fick för mig att jag skulle göra likadant runt Vänern, något som blev av i slutet av sommaren. Det tog mer än ett dygn, säger han.

 

Det var idén föddes om att bli den första att göra klassikern inomhus under 24 timmar.

– Utomhus blir det så besvärligt med transporter och liknande. Inne blir det praktiskt möjligt, samtidigt som det lockade att bli den första att genomföra det, säger han.

I mitten av november var det dags för utmaningen. Först på tur stod simningen, tre kilometer i 25-metersbassängen i Arena Skövde. Sedan var det dags att bege sig till gymmet några trappor upp för de avslutande tre delarna; tre mil på löpbandet, nio mil med stakergometern skierg (som kan liknas vid en stående roddmaskin) samt 30 mil på motionscykeln.

– Jag hade satt upp en tidsplan på varje gren där jag hade tid med lite matpauser och ombyten emellanåt. Jag var mest orolig för cyklingen, så jag ville ha så mycket marginal som möjligt inför den, säger han.

Såväl simningen som löpningen gick snabbare än planerat. Och även ”skid”-momentet på skiergen gick bra – fram till sista milen.

– Då hände något radikalt med kroppen och jag började må så hejdlöst illa. Det blev något bättre på slutet när jag drog ner lite på tempot. Men efter att jag hade duschat och skulle börja cykla blev det värre igen. Jag darrade, frös, andningen gick upp och jag flåsade något hejdlöst.

Men upp på cykeln kom han, och började långsamt komma in i rätt tempo igen.

– Cyklingen var mitt i natten och efter ett tag började det bli lite sömnigt och tröstlöst. Men när jag märkte att jag hade kommit halvvägs och var på hemvägen piggnade jag till.

 

Roger Lindberg klarade cyklingen på 10 timmar och 45 minuter och var med god marginal i mål inom de 24 timmarna han hade som målsättning.

 

Hur mådde du efteråt?

– Jag mådde rätt illa kan jag säga. Jag var förstås jättetrött i kroppen, men det var energitappet och illamåendet som var värst. Jag kunde inte springa på någon vecka, men efter ett par veckor var jag i balans igen.

 

Var det värt det?

– Definitivt. Direkt efter vill man bara hem, men efter en–två dagar kommer det en sådan jättekick. Men att göra det igen? Det vetifasen. Däremot finns det lite tanker på vad nästa utmaning kommer bli, men det lär nog bli utomhus!

4 kommentarer till artikeln

Petter Bogren
1967 • Danderyd
#1
13 maj 2015 - 19:16
Grymt starkt!
1978 • Jönköping
#2
13 maj 2015 - 19:58
ok, nu snackar vi mental styrka. Imponerande!
Magnus
1972 • Bollnäs
#3
14 maj 2015 - 13:45
Ibland är gränsen mellan en stark insats och idioti hårfin men jävligt imponerande är det iaf... Måste säga att jag är mer imponerad av psyket än konditionen (även om den må vara grym) bara att kliva upp på ett löpband istället för att springa ute är tungt.. men 30 mil på en träningscykel måste vara en av det tråkigaste man kan göra överhuvudtaget!
Grattis som Fan!
1989 • Halmstad
#4
14 maj 2015 - 18:22
Grymt imponerande att göra detta inomhus. Här snackar vi pannben och psyke!

30mil spinningcykel
9 mil skierg
30km löpning
simning 3km.

Otroligt imponerande!!!!
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.