Foto: Micke Fransson

Oljemålad debut blir jubileumskonst

Tidningen CyklaNågra månader efter debuten greppade Hans Ström penseln.

Han skapade en målande beskrivning av första Vätternrundan genom tiderna.  Tavlan döpte han till ”Blod, svett och tårar”.

Nu blir oljemålningen en viktig ingrediens i loppets 50-årsjubileum.

 

Hans Ströms originalverk har reproducerats i form av en digital litografi, i så kallat gicléetryck, i formatet 50x70 centimeter. Till målningen, som bär konstnärens signatur, finns en text knuten om loppets 50 år. Alltsammans är monterat i ram och behandlat med ett ytskikt som innebär att det inte behöver glasas in. Litografierna är begränsade till en numrerad upplaga och varje exemplar har sitt eget certifikat.

 

Hur känns det att din målning blivit i ropet lagom till jubiléet?

– Naturligtvis är det spännande. Jag har ju levt med Vätternrundan mer än många andra och det här initiativet väcker roliga minnen till liv. Det är mycket prat om att loppet firar 50 år och då känns det fantastiskt att jag har kvar tavlan. Det är den ultimata jubileumssymbolen eftersom den är årsbarn med loppet, säger Hasse.

 

Varför tavlan ens blev målad är en historia för sig. Hasse hade sett att Sten-Otto Liljedahl och Ewert Rydell cyklat runt Vättern och ville testa hur det verkade. Han startade i urpremiären 1966 tillsammans med storebror Örjan.

– Precis som de flesta andra var vi rätt oförberedda. Vi visste ju inte riktigt hur mycket man behövde träna. Men vi anmälde oss. Det fick gå som det ville. Själv hade jag aldrig någonsin varit i Hjo. Kunde jag ta mig dit var det en stor upplevelse bara det.

Efter cirka 14 timmar var debuten fullbordad. ”Aldrig mer” tänkte konstnären spontant efter målgången. Den oväxlade cykel som vår tappre pionjär använde, och som han hade vänt styret på för att skapa ett lite sportigare utseende, orkade han knappt ägna en enda blick. Cykelmodet var på den tiden tämligen outvecklat. Träningsrundor på två hjul i princip ett okänt begrepp. Förberedelserna bestod av cykelturer till Nykyrka i skinnjacka och hatt.

– Huvudsaken var att skaffa mil i benen, skrockar Hasse och inser hur mossigt det måste sett ut.

 

Men premiärångesten lade sig efterhand. Det blev nya rundor för Hasse. Den andra redan påföljande år. Vedermödorna under första kraftprovet bearbetade han på sitt sätt. En bit in på hösten 1966 målade han ”Blod, svett och tårar”.

Alltså konstverket som nu har dammats av.

Hur skapelsen återupptäcktes är förresten lite lustigt. Hasse anlitades under många år som tecknare på Vätternrundan. I 21 år i sträck (1981-2001) tecknade han en ny bild varje år som marknadsfördes vid loppets start- och målområde.

Dessa tidlösa tuschteckningar hade Vätternrundans vd Eva-Lena Frick i kikaren när hon kontaktade Hasse. Sviten av teckningar kommer att presenteras som bildspel vid loppets särskilda jubileumsutställning och även säljas som reproduktioner i A4-format samlade i en mapp.

– Eva-Lena kom in en dag i min ateljé i Motala för att titta på teckningarna. I det läget visste hon inte att jag hade åkt första året. I samband med besöket sa jag att ”jag har en grej jag vill visa dig”. Jag vände på tavlan som stod med baksidan ut. Eva-Lena blev överförtjust. Och på den vägen är det, konstaterar Hasse.

Därmed blir det ett väldigt aktivt jubileum för den lokale konstnären. Lanseringen av hans unika oljemålning kombineras med en start i loppet. Senast han åkte var han 61 år (2005). Nu har han hunnit fylla 71 och är redo att fullborda sin tolfte runda.

– Det ska bli kul. Att åka Vätternrundan sitter i ryggmärgen, menar han obekymrat.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.