Den helgalna reklamkaravanen höjde stämningen 1,5 timma före proffsens ankomst

TdF 2010 Söndag 11 juli

KuriosaSöndag 11 juli

Dags för Touren att komma till oss i Alperna.

Etapp åtta startade i Station des Rousses i Jurabergen nordväst om alperna och efter 189 km bjöds det alltså på bergsmålgång uppe i Avoriaz.

Vi stack iväg på våra hojar redan på förmiddagen och tillsamman med tusen och åter tusen positiva, glada och förväntansfulla fans cyklade vi uppför målberget för att inta våra VIP-platser i en av de allra sista serpentinerna.

Här käkade vi vår medhavda lunchbaguette snackade cykel med människor från alla jordens hörn.

Det var amerikaner – Lance for president!, norrmän som flaggade för sin idol Thor Hushovd, danskar som höll tummarna för Saxobanks alla åkare med Andy Schleck i spetsen, spanjorer som väntade på sin superidol ”El Pistolero” dvs. Albert Contador.

Från ”down under” kom Cadel Evans-fansen från Australien och spurtkanonen från Nya Zealand, Julian Dean, hade även han sina fans på plats. Holländarna skrek på Robert Gesink och syntes i sina orange kläder över hela berget – på kvällen skulle de sedan se sitt fotbollslandslag vinna VM i fotboll också (trodde de i alla fall vid denna tidpunkt!).

Belgare, italienare, ryssar, asiater, tyskar, engelsmän - det kändes som ett multinationellt hallelujamöte arrangerat av FN – humöret var på topp i en euforisk stämning.

Våra värdar fransmännen tog emot oss på allra bästa sätt trots att de faktiskt var i minoritet, t.o.m. de tuffa gendarmerna bjöd på leenden och glada tillrop.

En och halv timma före proffsen kom reklamkaravanen – och människorna gick bananas för att haffa de kepsar, solhattar, tidningar, godispåsar, badbollar och alla andra reklamprylar som vräktes ut från de speciella bilarna. Ingen risk för slagsmål, det var mängder av småprylar, så alla fick sina Tour-souvenirer.

Nu var uppmjukning klar och nu skulle vi snart få se hjältarna komma fräsande. Arrangemanget var världsklass, mer spännande än den bästa James Bond-film – under oss nerifrån dalen kommer en vit helikopter likt Fågel Fenix uppstigande, upphetsningen steg – nu kommer dom!

Kameror small av till höger och vänster, flaggor viftades över hela folkhavet, tutor och horn tjöt, hejaropen kom flygandes uppför bergskammen – vi var alla härligt crazy!

Vi var på första parkett och vi hade proffs-stjärnorna någon meter från oss.

Här var de alltså äntligen och nog spändes det vader och visades tänder – Alberto, Andy, Sanchez och de andra i täten cyklade inte genom serporna – nej de fullkomligen flög uppför i ett rasande tempo! MÄKTIGT!

Vi var alla överens - detta kan man bara känna och förstå live på plats – alldeles oavsett hur bra man följer det på TV med våra superstjärnor Vacchi och Adamsson som guider.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.