Tomas Löfkvist visar tänderna när han kämpar sig med favoriterna uppför Col de la Madeleine

Tdf 2010 Tisdag 13 juli

KuriosaTisdag 13 juli

Nu skulle vi alltså få se våra hjältar i en av Alpernas allra mest mytomspunna stigningar: Col de la Madeleine, som bjuder på årets längsta stigning med 25,4 km.

Man startar på 374 möh i byn La Rochette och når toppen efter 1 626 m klättring på 2 000 möh.! Längden och medellutningen på 6,1% gör stigningen till en av Tourens sex tuffaste, i den högsta HC-kategorin.

Vid roten av berget lastade vi av cyklarna och sedan var det fritt fram för var och en att cykla så högt upp i berget som man önskade.

Några i gruppen stannade i den första tvärbranta delen efter drygt 6 km medan andra fortsatte upp mot molnen.

Reklamkaravanen som anlände ca. 1,5 timma för cyklisterna gjorde det svårt att nå toppen, men efter de hade passerat gick det att smyga sig vidare uppåt genom ”promenadcykling”.

Och en av dom som nådde ända upp var Bert från Skellefteå som för säkerhet skull inhandlade T-shirten ”Col de la Madeleine – I did it!”

Precis som vi hade förutsett hade favoriterna sparat på krafterna i de tre första bergen men nu var det full gas!

Vid roten av backen var det 11 man i utbrytning som var 7 minuter före klungan med Andy, Alberto, Thomas och de andra stjärnorna. På toppen hade Andy dragit med sig Alberto till tätkänning och efter en rasande snabb åkning utför i 18 km följt av en avslutande jakt i plan terräng på 13 km hade man till sist kört upp sig till tätgruppen . Löfkvist var strax efter - en imponerande etapp som gjorde att han tog klivet upp bland de 20 snabbaste

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.