Kajsa Snihs mot seger med Kungliga Slottet och Operan i bakgrunden Foto: Jahn Ekman

CX i Kungsan: resultat & bilder

TävlingCyclo-cross succén i Kungsträdgården vanns av Kajsa Snihs och Magnus Darvell

Svenska cykeleliten bjöd stockholmarna på en oförglömlig cykeltävling när femte deltävlingen i Merida-Northwave CX cup 2010 avgjordes.

En vacker höstdag med en för årstiden behaglig temperatur lockade mängder av Stockholmare till Kungsträdgården för att uppleva cyclo-cross premiären och bli en del av succén denna lördag förmiddag i oktober.

En cyclo-cross tävling är kompakt och häftig underhållning. Man ser största delen av varvbanan och det finns en sakkunnig speaker, som gör allt för att förklara och förhöja stämningen. Vid dagens tävling i Kungsträdgården var hela Cykelsveriges favorit Roberto Vacchi den som svarade för denna detalj. Tävlingsformen är lämplig att arrangera i parker mm och Cyklotekets arrangemang Kungsträdgården kunde inte haft en bättre lokalisering, mitt i kungliga huvudstaden. ”Mer centralt än så här kan det inte bli” konstaterade initiativtagaren Michele Lanza från Cykloteket.

Arrangemanget innehöll flera klasser här är resultat från Damer och Herrar Prestige plus bilder från hela eventet:

Damer Prestige
Årets cup har hittills dominerats av Karin Aune från Örebrocyklisterna. Hon har tagit fyra raka segrar och är ständigt utmanad av Angelica Edvardsson, Cykloteket Racing Team, tvåa i sammandraget. De senaste två årens svenska mästarinna och cupvinnare Kajsa Snihs, IK Jarl Rättvik försöker i år kombinera sin längdskidåkning med cykling och ställde tills nu bara upp i första deltävlingen där hon kom tvåa. Till dagens tävling kom Kajsa direkt från ett skidträningsläger.

Hon utstrålade ett självförtroende och idag var det ingen som rådde på henne. Bakom Kajsa tog Angelica Edvardsson hand om andraplatsen före cupledarinnan Karin Aune.

”Banan passade mig idag” konstaterade Kajsa, som åter igen förklarade att hon varvar CX:n med längdskidåkningen där årets mål är att få köra den Nordisk Cupen. När det gäller cyclo-crossen så blir Kajsa nästa tävling SM i Kumla.

Damer Prestige resultat:
1 Kajsa Snihs IK Jarl
2 Angelica Edvardsson Cykloteket Racing Team
3 Karin Aune Örebrocyklisterna
4 Lisa Ström Falu CK
5 Mirella Ehrin Team Cykelcity

Herrar Prestige
Det är rena getingboet ibland elitherrarna. Ledartröjan har bytt bärare efter varje tävling. Till Kungsträdgården delas cupledningen av två, utlandsproffset Emil Lindgren, Rabobank-Giant/Alingsås CK och svenska mtb-mästaren Magnus Darvell, Team Kalas/Pedalogerna. Bakom de två jagar svenska cx-mästaren Jens Westergren, Falu CK, Mathias Nilsson, Team Kalas/Pedalogerna och Fredrik Edin, Cykloteket Racing Team.

I Kungsträdgården var det Magnus Darvells dagsform och teknik som var helt avgörande. Han ledde i princip från start till mål.

”En sådan här bana passar mig som handsken” förklarade Magnus. ”Emil Lindgren försökte hänga på, men han fick ge sig” fortsatte Magnus ”Jag hade totalt fokus hela tiden och det flöt på bra” avslutade Magnus som till nästa tävling kör med ledartröjan helt ensam.

Mathias Nilsson hade tredjeplatsen fram till tävlingens sista kurva, där smet Jens Westergren förbi och knep pallplatsen med en decimeter i mål.

”Nu gäller det att ladda upp för de två tuffa dubbelhelgerna” förklarade Jens Westergren och förutom cupen så vill han försvara sin mästerskapströja.

Herrar Prestige resultat:
1 Magnus Darvell Team Kalas/Pedalogerna
2 Emil Lindgren Alingsås CK/Rabobank-Giant offroad team
3 Jens Westergren Falu CK
4 Mattias Nilsson Team Kalas/Pedalogerna
5 Fredrik Edin Cykloteket Racing Team

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.