En grymt hård tävling... Foto: Tobias Guldtrand www.tobiasguldstrand.com

Ymercrossen: resultat och bilder

TävlingSuccén för Merida Northwave CX-Cup 2010 fortsatte idag - lördag 6 november - med Ymercrossen en grymt hård tävling

Det har hitintills varit väldigt varierade banor i cupen, vilket är jättekul:

Faluns bana var lång och hård, Ludvikas var kort och tajt, Lidköpings två race hade tung sand och regn, Kungsan var snorhalt med hårt underlag och idag var det då dags för cupen att få lite Västsvensk prägel.

Nu är det tunga, blöta, geggiga banor med utmanande backar – gärna på gräs - som kräver sin man och sin kvinna som gäller. Så var det uppe på Ymer idag och det lär nog bli detsamma i Slottsskogen i morgon.

Borås bjöd på soligt höstväder, inte en enda droppe regn. Blött, lerigt och kallt var det så det räckte till ändå efter veckor med regn. Ymerbanan gynnar de som är starka, sega och som kämpar på varenda sekund av loppet. Du kan inte släppa av det minsta lilla om du vill vara med i toppen, oavsett vilken klass du kör. Det gäller dessutom att inte fega det minsta lilla i kurvorna, utan verkligen våga tänja på sina gränser.

Det är som Per Kumlin, Spårvägen, (7:a i Herrar Superklass idag) skriver på sin blogg "En hård tävling med mycket upp och ner och mycket lera och gräs. Det gällde att stå på från start till mål".

Adam Sten, som snart får kalla sig cyklist enligt Oscar Ekstam, gillade banan skarpt: "Äntligen kom backarna" var hans kommentar efter att ha tagits sig in på en tredje plats i Herrar Superklass. Det där med snart cyklist hänger ihop med att det krävs målgång i minst 7 tävlingar i cupen för att få en slutplacering och ha chans till prispengarna som väntar de snabbaste och mest ihålliga åkarna.

I Superklassen blev pallplaceringarna:
1.Hasse Mård, Cykloteket Racing Team
2.Robert Österling, Falu CK
3.Adam Sten, Falu CK
Robert behåller totalledningen i cupen.

Åsa Erlandsson gjorde CX-debut idag och hon gjorde det med den äran genom att ta hem segern i Damer Prestige 50 sekunder före Karin Aune, som behåller ledartröjan, och på tredje plats kom Lisa Ström.

I Herrar Prestige lyckades Emil Lindgren med vad han föresatt sig att ta hem segern. Banan passade som hand i handske för honom, och han tog segern med en marginal på 1:23 före Magnus Darvell. Jens Westergren tog tredjeplatsen före Benny Andersson från Åstorp. Världsmästaren är i en klass för sig i sin åldersklass, men han kan vara med och fajtas bland de yngre förmågorna också.

I slutställningen kan det inte bli mer jämt: Återigen delar Emil och Darvell på ledningen och det blir med andra ord två ledartröjor i klassen i Göteborg i morgon.

Open Sport Mixed hade fem startande varav en tjej, Camilla Pettersson från OK Ravinen. Jättekul med en tjej som ställde upp och tog sig i mål! Vann gjorde hemmaåkaren Adrian Weijmer före Erik Olsson från Delta Bike Company. På trejde plats kom Patrik Axelsson på sin retrohoj som dessutom var singelspeed.

Avslutningsvis ett par ord från en trött och nöjd tävlingsledare som konstaterar att allt flutit på klockrent, att det varit jättebra tävlingar samt att tidsplanen höll till punkt och pricka. Att Oscar är en suverän speaker har vi konstaterat tidigare och det ar han även idag. Serveringen bjöd på pommes och majo, förutom våfflor och mer "normalt" fika.

Ett stort tack till alla som var med på nåt sätt – sponsor, cyklist, funktionär, publik och förbipasserande.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.