Lerigt och tungkört i Åstorp Foto: Micke Strand

CX i Åstorp: bilder och resultat

TävlingÅstorp den 11 december 2010

Jan Jakobsson och Fredrik Edin nya etappvinnare i CX-cupen.

Åstorp CK bjöd på årets bästa cyclo-cross bana när tionde omgången av Merida-Nortwave CX-Cup avgjordes under lördagen. Jan Jakobsson, Borlänge CK och Fredrik Edin, Cykloteket vann respektive klass och tog sina första etappsegrar.

Ett lågtryck med regn och mild luft under natten ändrade snabbt tävlingsbanans karaktär. Från ett vackert vitt snötäcke och ett hårdfruset underlag luckrades banan upp och blev lerig och tungkörd. Det var många deltagare som överskattade sina krafter och föll tillbaka efter starka inledningar. Men alla var överens om att detta var årets i särklass bästa tävlingsbana. Inget annat var heller att vänta då det var Benny Andersson som svarat för banläggningen.

Herrar Superklassen

I klassledaren Robert Österlings, Falu CK frånvaro missade inte totaltvåan Jan Jakobsson, Borlänge CK tillfället att samla maximalt med poäng i jakten på klassegern. Med fart och auktoritet tog han ledningen redan under första varvet. De enda som vågade gå med i Jakobssons hårda tempo var Mikael Carlsson, Eksjö CK och Ola Hellström, Almby CK.

Carlsson gjorde ett flertal försök att hinna ifatt bortflyende Jakobsson, men idag var det inget som kunde stoppa Jan Jakobsson att ta sin första etappseger i årets cup-serie. Hans bästa placering före dagens tävling var en andraplats i den tredje deltävlingen. Dagens seger gav Jakobsson 100 nya poäng i sammandraget.

Robert Österling behåller ledartröjan.

Resultat: Herrar Superklass.
CX Distans: 40 min
1 JAKOBSSON Jan Borlänge CK 39:57,3
2 CARLSSON Mikael Eksjö CK 40:15,7
3 TORSTENSSON Ola Örebrocyklisterna 40:32,8
4 GALLE Simon Fredrikshofs IF CK 40:41,9
5 OLSSON Jerry Åstorps CK 40:48,4

Damer Prestige

Åsa Erlandsson, Varbergs MTB har hittat en succéformel. ”Jag drar upp tempot direkt efter start. Sen får det bära eller brista” förklarade Åsa som i och med dagens seger tog sin tredje raka etappvinst i CX-Cupen. – Det var ingen som klarade av att följa med i Åsas tempo och hon vann med dagens största klassmarginal, över två minuter till tvåan Karin Aune, Örebrocyklisterna.

I damklassen var det annars Karin Aune och Angelica Edvardsson, Cykloteket som stod för spänningen. De två kämpade mot varandra hela loppet igenom och bytte positioner ett flertal gånger. Dramatiken mellan de två fortsatte ända in i mål. Karin Aune passerade Angelica Edvardsson strax före mål efter att hon fått krångel med sin cykel.

Karin Aune leder klassen och behåller ledartröjan.

Resultat: Damer Prestige.
CX Distans: 40 min
1 ERLANDSSON Åsa Varbergs MTB 44:49,1
2 AUNE Karin Örebrocyklisterna 47:00,1
3 EDVARDSSON Angelica Cykloteket Racing Team 47:45,5
4 BÖ Gertrud Dröbak Frogn Sykkel 54:53,2
5 BÖRJESSON Carina Åstorps CK 56:13,3

Herrar Prestige

De allmänt segertippade Emil Lindgren, Rabobank-Giant och Jens Westergren, Falu CK kom till dagens tävling från förkylningsperioder och nästan ingen träning.

Cyklotekets Fredrik Edin missade den deltävlingen i Jönköping, men hade haft tid att återhämta sig och tränat bra och kände sig laddad inför dagens tävling.

Det blev också Fredrik Edin som tillsammans med Emil Lindgren som tog täten och satte färg på loppet. Fredrik försökte gång på gång skaka av sig Lindgren, men mtb-proffset kom tillbaka efter varje försök. Med två varv kvar och i samband med en varvning utnyttjade Lindgren tillfället smart och stack iväg. Men Fredrik Edin hade krafter kvar och var snabbt uppe på Emils hjul.

Strax efter var Fredrik loss igen från Lindgren och då var det definitivt. Fredrik Edin kunde cykla hem sin första delseger någonsin.

”Min plan var enkel, jag ville gå till spets tidigt och sen försöka behålla den. I mitten av loppet var jag rejält trött, men jag visste att Emil var minst lika trött. – Det här var min första etappseger i en Sverige-cup” konstaterade en mycket glad Fredrik Edin.

Emil Lindgren leder klassen och behåller ledartröjan.

Resultat: Herrar Prestige.
CX Distans: 1 tim
1 EDIN Fredrik Cykloteket Racing Team 57:51,5
2 LINDGREN Emil Alingsås CK 58:12,2
3 WESTERGREN Jens Falu CK 1:01:28,3
4 ANDERSSON Benny Åstorps CK 1:04:10,0
5 PERSSON Petter Åstorps CK 1:05:43,1


Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.