Videon flyter på betydligt bättre med nya programversionen 3.4

Tacx Training Software

PrylarTacx Training Software: hårdvarukrav och praktisk erfarenhet.

Förvirrande rekommendationer.

Om man tittar på kartongen som heter “Upgrade PC Bushido” så innehåller den en ANT USB adapter och Tacx Training Software. Rekommenderade systemkrav är:

Pentium IV, 1GB minne och ett Direct3D kompatibelt grafikkort med 256MB dedicerat minne.

Det sitter en klisterlapp på kartongen med texten “including Tacx Trainer Software 3.0”. Troligen gäller alltså kraven en äldre version av TTS, för på den inkluderade DVD''''''''n står det följande rekommenderade systemkrav: P4 dual core 1,7GHz, 1GB minne för XP och två GB för vista och Windows 7. DirectX9 kompatibelt grafikkort med 512MB dedicerat minne (ATI eller Nvidia) samt upplösning av 1920*1080 (dvs full HD 1080p).

Den maskin jag började mina tester med hade en 2,6GHz AMD Opteron, 2GB minne, Vista 64 och ett QuadroFX 3450 grafikkort med 256MB minne. Den uppfyllde de lägre kraven men inte de högre. Det har gått att köra, men det har varit lite ryckigt i grafiken när man kört Real Life Video.

Till att börja med hade jag en vanlig 19” skärm med 1280*1024. Jag bytte sedan till en 22” med 1600*1080. Men ju större skärm desto härligare upplevelse, så en 24” skärm med full HD eller alternativt inkoppling mot en TV med full HD är nog att föredra.

Det har kommit uppgraderingar av TTS3 med ganska korta mellanrum. 3.1 krävdes för att programvaran skulle hitta inlagda videofilmer (Real Life Video) Sedan kom 3,2 och sedan 3,3 snabbt. Med 3,3 så verkar videon flyta jämnare, även med bara en en-core CPU. Men mer CPU är nog det första man ska skaffa.

Sagt och gjort – nytt moderkort, en 3,2GHz 6-core Phantom II processor och 8GB DDR3 minne införskaffades och operativet uppgraderades till Windows 7. Detta gjorde stor skillnad. Inga fler hängningar av bilden utan man kunde cykla en hel sträcka med helskärmsvideo. Riktigt trevligt!

Man ser att den aktuella filmen har filmats en tidig morgon, man ser skuggan av bilen det filmats från och man häpnar över italienarnas trafikvett. Parkering mot trafikriktningen på övergångsställe.
Folk svänger utan att blinka. Flera bilar kör om filmbilen när det är skyltat omkörningsförbud. En buss kör om en grupp cyklister i mötande fil och nästan rammar mig. Det är nästan så att jag föredrar att uppleva den Italienska trafiken från TV-rummet.

Nu var det riktigt trevlig att cykla till Real Life Video och 1,5 timme gick snabbt.

Dock är bilden fortfarande lite ryckig och flyter inte riktigt jämnt. Jag tror inte att det beror på disken för det borde buffras tillräckligt i minnet, men grafikkortet är trots allt ett 5 år gammalt
midrange “CAD kort” med bara 256MB minne (Quadro FX 3450).

Sagt och gjort – ett Nvidia GXT460-baserat kort med 768MB minne installerades. Det här är ett modernt midrange-kort som kostar knappt 1400kr. Med det nya kortet så flyter landskapet mjukare fram, men lite ryckigt är det fortfarande. Det enda som inte är bytt nu är disken, men det borde inte påverka så mycket eftersom man även kan välja att köra från DVD. Men egentligen bör man kanske testa med en SSD i stället. Det känns mer som programvaran har visst utrymme för ytterligare förbättring.

Ska vi sammanfatta hårdvarukraven så behöver man en rätt bra stationär spel-PC för att Tacx Training Software 3 verkligen ska fungera. Det finns få laptops som uppfyller kravet på 512MB dedicerat grafikminne, och en laptop skärm gör inte programmet rättvisa. I dagsläget behöver man upp på en stationär dator i prisklassen 8-10000kr för att programmet ska fungera riktigt bra.

Mer praktiska erfarenheter av Tacx Training Software 3 och Bushido

Efter att också ha kopplat in högtalare så förstår jag det där med pulsangivelsen. När pulsen går över angivet intervall (jag körde i dag 90-130) så började programmet pipa. Lite irriterande men bra ifall man vill träna inom ett visst pulsintervall.

En sak som var mindre bra var att pulsen spökade lite. Bushido displayen och datorn visade samma puls, men vid ett par tillfällen avvek den mer än10 slag från vad min pulsklocka (Suunto T6c) visade. Troligen beror det på någon form av störning, tex att man inte har perfekt kontakt mellan pulsband och hud, och att klockan är bättre på att filtrera bort dessa störningar.

Hur hårt man vill träna styr man genom att ange %effekt. I dag när jag ville köra ett rent lågpulspass satte jag programmet på 50% och det var väl lite. Vad som är vettigt beror både på cyklisten och på vilken video som man väljer att köra till. Som lågpulspass för mig på just denna banan hade nog 60% passat bättre. På 100% hade jag gått in i väggen...

Batteriet i Bushido displayen tog slut en dag. Jag hade inte uppmärksammat den lilla ikonen för lågt batteri. Lite irriterande med så kort livslängd. Jag vet inte om det är kommunikationen med datorn som tar så mycket batteri, men man måste tydligen vara lite uppmärksam på detta. Tack och lov är det vanliga 1,5 volts batterier (AA eller R06 kallas de) som man oftast har hemma.

Ny version 3.4

Släpptes och installerades 9:e mars. Detta är den fjärde uppgraderingen sedan jag började testa strax före jul 2010. Programvaran är den skakigaste delen, men man verkar ju jobba hårt på att få den bättre.

Det enda som stör mig lite när det gäller själva trainern är att man borde installera ett par ordentliga kondensatorer i bromsen, så att den kan hållas igång även om man slutar trampa i någon minut. Cyklar man ute så fortsätter faktiskt cykeln att rulla i en nedförsbacke även om man slutar trampa mer än ett par sekunder. Det borde inte vara svårt att stoppa i kondensatorer som håller ett par minuter.

Efter lite tester så kan jag konstatera att videon flyter på betydligt bättre med 3.4 än med tidigare versioner. Nu känns det riktigt bra att cykla till Real Life Video. Det som fortfarande stör lite är bildskärpan (man känner sig lite närsynt) men visst känns det riktigt verklighetstroget. Nu fungar det riktigt bra! Det gör definitivt trainerpassen betydligt trevligare. Ju större bild man har desto bättre, och att koppla in datorn mot en TV är nog ingen dum idé.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.