Emil, Alexandra, Emil och Olof körde för Sverige Foto: Andreas Danielsson

Sverige 6a i lagstafetten

Vädermässigt var inramningen när MTB-EM startade en lufttemperatur på 20-25 grader och rätt molnigt och kvavt. Under stafetten tornade stora svarta moln upp sig och det hördes någon åskknall men regnet uteblev.

- Ska Sverige ta medalj måste alla åka på den absoluta toppen av sin nivå, så var det inte riktigt idag, säger Andreas Danielsson, SOK-coach.

- Jag tycker att alla cyklister gjorde en godkänd insats på dagens stafett - och då vet vi sedan tidigare att det räcker till den sjätte plats de fick idag, konstaterar Andreas Danielsson

- Dagens sjätte plats 1:59 min efter vinnande lag Frankrike är helt godkänt, konstaterar Fredrik Ericsson. Avståndet till medalj var 1:26 min. Jämfört med länder som Frankrike, Schweiz och Italien så behöver vi verkligen ha marginalerna på vår sida för att ta medalj.

– Emil Lindgren hade en problematisk resa med startstrul, som gjorde att han kom iväg sist och dessutom en krasch på slutet, vilket gjorde att han tappade 30 sek.

Sen gjorde övriga lagmedlemmarna bra lopp. Slår man ut det så hade alla bara behövt köra 21,5 s (eller ca 2,5 %) snabbare för att ta medalj” analyserar förbundskapten Ericsson.

- Alla hade sträcktider idag som antyder att de är i fin form och har alla möjligheter att lyckas i sina kommande individuella lopp, avslutar Fredrik Ericsson

Första sträckan med Emil Lindgren på startlinjen.

- Jag har bra känsla i kroppen och kan gasa på enligt plan, berättar Emil Lindgren. Idag hade tävlingsorganisationen en väldigt tveksam startprocedur. Inget upprop och för många i första ledet gjorde att det krånglade till sig med en startkrasch som jag var inblandad i. Jag var tvärsist ut från start och fick jaga. På toppen av backen var jag kring 5:e plats, laddade i en utförsbacke och plockade in rejält när jag gick omkull och flög utanför banan. Efter en stunds fixande kom jag ut på banan igen och tog mig i mål. Rejält sur och förbannad, det var inte alls vad jag hade tänkt mig, säger nykorade svenske mästararen Emil Lindgren.

Alexandra Engen körde andra sträckan. Hon presterade dagens nästbästa tid bland damerna. Endast världscupledarinnan Julie Bresset var snabbare.

- Loppet idag gick relativt bra tycker jag. Hade inte så mycket pang-pang i benen men mycket vilja att pressa mig hårt. Banan är riktigt hård och kommer att kora värdiga vinnare, tyckte femfaldiga svenska mästarinnan Alexandra Engen

Tredje sträckan kördes av svenske juniormästaren Emil Linde. För hans del var det andra gång i landslagsdräkten vid ett internationellt mästerskap. Internationella mästerskapsdebuten gjorde han i januari vid Cyclocross VM i Tyskland.

- Jag försökte gå ut lagom för att inte bränna mig i början, förklarar Emil Linde efter loppet. När jag kom till första backen försökte jag mest hålla ett jämt tempo uppför hela backen och sen ligga på mer mot slutet, sammanfattar Emil Linde.

På slutsträckan körde Olof Jonsson.

- När jag gick ut på min sträcka var det som sjätte man med runt minuten fram till närmaste åkare. Det var lite för stort glapp fram, så för mig blev det solo körning från start till mål. Jag hade inga problem under loppet, det flöt på rätt ok och det var en bra fullfartstest, sammanfattar Olof Jonsson.

RESULTAT
XCR – Team Relay
Distance: 4 x 4,81 km
1. France, 52:18 min
2. Switzerland, + 1,6 sek
3. Italy, + 32 sek
4. Czech Republic
5. Germany, + 1:23 min
6. Sweden, + 1:59 min

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.