Målgång efter kraftprovet Trondheim-Åre

Tour of Jamtland 2011

TävlingAdrenalin och kämparglöd 3-6 augusti. Eliten kämpade om titeln ”Kungen av Skanderna” i etapploppet över fyra dagar. Motionärerna tog sig an utmaningen Tour of Jamtland Cyclosportive som i år inkluderade två olika sträckningar: kraftprovet mellan Trondheim och Åre på 214 km och 1800 höjdmeter och klart snällare sträckningen från Storlien till Åre på 60 km.

111 startande, större delen av den svenska eliten, och även en av svensk cykels främsta genom tiderna – Magnus Bäckstedt som nu cyklar för det brittiska laget Team UK Youth sågs i elitloppet. Den 36-årige veteranen satte sannerligen färg på tävlingen. Vid målet av den sista etappen på torget i Åre hade han spenderat mer än halva touren i utbrytning och fullständigt trampat musten ur både sig själv och de som gick med i utbrytningarna.

Det långa kraftprovet mellan Trondheim och Åre hade i år samlat cirka 120 modiga motionärer. Efter knappa två mils cyklingen utmed den norska atlantkusten var det många som fick känna på både hällregn och mjölksyra i serpentinsvängarna upp mot Olemsdalen. En klättring avklarad – två klättringar kvar.

Den före detta elitlängdåkaren Anders Högberg gjorde en jättesatsning från start och cyklade in en minut på elitklungan och lyckades sedan hänga med ända till den tuffaste av de tre stigningarna upp mot Storlien där han tvingades släppa huvudklungan.

Gissningsvis hann han varken se eller njuta av utsikten över Selbusjön eller vattenfallen i Stjørdalselva. I mål kom han däremot på tiden 5:22:02 endast 15 minuter bakom totalsegraren och tillika ”Kungen av Skanderna”, norrmannen Lorents Ola Aasvold som tävlar för proffslaget Plussbank Cervelo.

I det korta motionsloppet över 60km med start i Storlien blev trycket på efteranmälningarna så stort att alla som cyklade tyvärr inte fick ett tidtagningschip, men utav de som hade chip på sina cyklar var det Morten Dretvik från Leksvik som var först över mållinjen på tiden 1:29:42 efter att dessutom ha dragit stora delar av loppet.

Bland damerna var det före detta alpina landslagsåkerskan Anna Ottosson Blixth, ÖCK först i mål på den respektingivande tiden 1:38:35.

Vid målområdet på Åre torg kunde man under eftermiddagen och kvällen sammanfatta motionärernas upplevelse av att cykla 214km och 1800 höjdmeter genom sju klimatzoner med orden – skitjobbigt, vackert och ruskigt tufft. Kort sagt – att cykla i den jämtländska fjällvärlden kräver både vilja och kämparglöd.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.