Bianchi Infinito med Shimano Ultegra

Vilken grupp är bäst?

PrylarShimano, Campagnolo och SRAM har tillsammans mer eller mindre monopol på marknaden och täcker med totalt 16 komponentgrupper in alla nivåer från novis till proffs.

Ju högre nivå desto högre pris där billigaste gruppen Shimano Sora kostar 3.750 kr och dyraste Shimano Dura Ace Di2 hissnande 29.750 kr vilket gör att 8.500 kr för grupper som Shimano 105, Campagnolo Athena och SRAM Rival känns helt ok.

Ju högre nivå desto bättre finish.

Ju högre nivå desto högre impa-på-kompisarna faktor.

Ju högre nivå desto högre egen kul-å-ha-faktor.

Ju högre nivå desto lägre vikt. Lättast är Campagnolo Super Record som komplett väger 1.964 gram och tyngst Shimano Sora 2.890 gram. Men Dura Ace Di2 som är allra dyrast väger faktiskt 68 gram mer än 6.000 billigare Dura Ace så high tech med elektroniskt styrd växling väger tyngre än lägsta möjliga vikt.

Ju högre nivå desto bättre funktion med snabbare och mera exakt växling och bromsning skillnaderna är inte 100 % objektivt mätbara som priset i kronor eller vikten i gram utan blir en mix av förnuft och känsla. Men görs ett försök att vara objektiv så är skillnaderna i nyskick mera fråga om finlir än aha-upplevelser när jämförelse görs en nivå i taget och inte direkt mellan novis och proffs.

Ju högre nivå desto bättre hållbarhet i teorin självklart i praktiken inte lika givet. Alla grupper från Tiagra till Dura Ace Di2 klarar enligt långtidstester 1.000 mil uppgift saknas bara om Sora. Men sedan säger ryktet att efter 2.000 mil sållas agnarna från vetet. Toppgrupperna håller också i praktiken längre eller kanske rättare sagt hålls igång längre med service och slitdelar som byts ut jämfört med övriga grupper där mera slit och släng gäller. Och ju lägre nivå desto snabbare blir omsättningen fast kanske inte för att prylarna är utnötta utan mera på grund av att suget finns att uppgradera till något nytt och komponentgruppen kostade inte en förmögenhet i inköp så slit och släng efter fyra fem år känns helt ok.

Sedan i valet mellan Shimano, Campagnolo eller SRAM så är alla i grund och botten lika bra

men på nio av tio cyklar sitter år efter år Shimano från Japan och nio av tio cyklister kan inte ha fel år efter år

men Campagnolo i Italien är störst historiskt med stolta traditioner som sträcker sig till ända tillbaka till 1930-talet då Trullio Campagnolo uppfann hjulet

men SRAM från USA är uppstickaren som oblygt tar plats med segrar i Giro d’Italia, Tour de France och Vuelta a España

Summan blir att valet av komponentgrupp är väldigt individuellt med en blandning av förnuft och känsla där vi kan välja olika men ändå alla ha rätt...

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.