Helt rakt ben med hälen på pedalen plus fyra fingrar på längden och fem på höjden Foto: Leif Åström

Hitta rätt med Naturmetoden

PrylarRätt inställning på sadeln är lätt att ange men läget blir knepigare när det gäller styrets position eftersom rekommenderade mått inte är exakta utan ger utrymme för att testa olika personliga inställningar


Hur högt ska sadeln sitta?

En populär test är att placera hälarna i pedalerna och trampa runt baklänges samtidigt som koll hålls på hur böjen i knäna ser ut när pedalerna är längst ner i sina bottenlägen och vänder:

Δ Når du bara om du vaggar från sida till sida: du sitter för högt!

Δ Når du ner med knäna böjda: du sitter för lågt!

Δ Når du precis ner med benen helt sträckta: du sitter rätt!

Tanken är att när du efter testest bara klickar fast skorna i pedalerna och trampar normalt på blir resultatet automatiskt en korrekt böj i knäna.

Men en böj på 30 grader, inte exakt kanske utan mellan 25 och 35 grader,anses korrekt. Det finns studier som talar för att 25 grader kanske är effektivare än 35 grader, samtidigt blir risken större för ont i knäna ju mer benen sträcks, så 30 grader är ett bra mål att sikta på.

Med 30 grader i siktet fungerar hälregeln trots sin popularitet bara si så där. I praktiken hamnar drygt hälften på rätt sadelhöjd, alltså med mellan 25-35 graders böj i knäna, medan resten hamnar antingen för högt eller för lågt.

Att metoden slår så fel kan bero på att hälen-i-pedalen-testet inte tar hänsyn till dom skillnader som i praktiken finns mellan olika personer när det gäller fotens position i rundtrampet. Neutral position gör att hälmetoden nog kan fungera helt ok. Men tåtramp ger för lågt resultat och hältramp för högt. På mostvarande sätt gäller att skillnader i hur skor och klossar bygger på höjden inte märks vid hältest utan först då allt klickas på plats i pedalerna.

Gör hältest som kul grej men det är med 30 graders böj som du får dina ben att jobba optimalt.


Hur högt eller lågt ska styret sitta?

Sätt högra armbågen mot sadelspetsen, sträck underarmen mot styret och räkna hur många fingrar som ryms på höjden mellan styre och sadel.

Δ Om du är 160 till 170 cm lång och styret sitter 1 till 3 fingrar lägre än sadeln: du sitter rätt!

Δ Mäter du 170 till 180 cm med styret 2 till 4 fingrar lägre än sadeln:
du sitter rätt!

Δ Är din kroppslängd 180 till 190 cm och styret 3–6 fingrar lägre än sadeln: du sitter rätt!

Hur långt fram ska styret sitta?

Lägg vänstra handen på tvären mellan utsträckta högerhanden och styret och räkna hur många fingrar som ryms

Δ Två, tre, fyra eller fem fingrar:
du sitter rätt!

Visst hade allt varit enklare om rätt mått hade kunnat anges i förhållande till hur mycket ryggen böjs - lika för alla - 45 grader punkt slut, men vi är så väldigt olika. Om du som novis siktar på att överkroppen är naturligt avspänd - målet är en lagom blandning av komfort och effektivitet - så finns med rätt ramstorlek normalt möjlighet att sedan vid behov trimma sittställningen för en mera racig sits.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.