En trio som alla tål mer än vanligt

Bästa telefonen för träning

PrylarTest. Tidigare har jag recenserat Motorola Defy+ och Sony Ericsson Xperia Active. Nu har turen kommit till Samsung Galaxy Xcover. Vem blir slutliga vinnaren i jakten på bästa mobiltelefonen som hänger med på träningen?


Jag tycker en bra träningsmobil ska tåla både damm och fukt och Xcover har även den samma IP 67 klassning som tidigare testade konkurrenterna. Operativsystem är också samma, Android 2.3.


Bäst skärm: Motorola Defy+.
Lättast att trycka rätt: Galaxy Xcover
Mest kompakt: Xperia Active

Storleksmässigt är Xcover den största av de tre. Dock inte jättestor, men den här telefonen ryms inte i min armväska pga av längden, även bredden stör mig och gör den svår att greppa. 122x66 mm mot Defy+ 107x59 mm samt Actives 92x55 mm. Men även om Xcover är störst av testade trion så ryms den utan problem på tvären i en ficka bak på cykeltröjan.

Skärmen på Xcover är på 3,65" dvs lite mindre än Defy+. Däremot är upplösningen väldigt låg. Faktiskt samma som Active, men med 3,0" skärm. Det gör att det är ingen dröm att läsa text på den, framförallt inte när man scrollar ner. Det ger dock en fördel, ikonerna blir väldigt stora och det känns lätt att träffa rätt med fingret. Även texten blir ju större med en lägre upplösningen. Dock föredrar jag en högre upplösning och att sedan zooma in i texten.


Mest greppvänlig: Xperia Active

Xcover har valt att ha tre riktiga knappar på framsidan. Det är ingen lösning som jag gillar då det är lätt att smuts fastnar runt tangenterna. Xcover är den enda av telefonerna som inte har valt att inte använda greppvänliga ytor. Både Xperia Active och Defy+ har en gummikänsla på sina telefoner som gör att man får ett bra grepp. Defy+ på baksidan och Active både på baksidan och sidorna. Active är dessuton lite tjockare än de andra och ger ett bra grepp.


Bäst ficklampsfunktion: Galaxy Xcover
Lättast att komma åt USB och Headset uttag: Motorola Defy+

På toppen av Xcover finns uttag för hörlurar och uttag för USB/laddare på undersidan. Både uttagen har skyddshuv som förutsätter att man använder naglarna för att öppna. På vänster sida sitter volymknapparna och power/skärmlås knappen sitter på högersida. Dvs precis tvärtom jämfört med Active. Xcover har en extrafunktion som ingen av de andra har. En ficklampsknapp i volymknappen. Den är default avstängd, så man måste sätta på funktionen under inställningar. Efter att ha aktiverat den ett par gånger av misstag så förstår jag att den är avstängd per default. Dock tycker jag om funktionen hos Xcover att slippa låsa upp telefonen för att tända ficklampan.


Mest tillbehör: Xperia Active

Till Xcover är det snålt med tillbehör endast USB-kabel och laddare följer med. Både till Defy+ och Active följer headset med, till Active även armväska och vristband. Under ett träningspass med trainern tog jag med Xcover för att lyssna på FM-radio. Kopplade in Sony Ericsson headsetet och till min förvåning, så startade Musikspelaren istället! Var det därför det inte följde med ett headset? Man kan undra...


Smartast skärmlås: Galaxy Xcover

Xcover har en smart skärmsläckare/ skärmlås. När man har tryckt på knappen så sveper man bort skärmen antingen åt höger eller vänster. Active och Defy+ förutsätter att man drar fingret på ett visst ställe.


Snabbast att ringa med: Galaxy Xcover

På Homescreen kan man klämma in 8 av sina egna genvägar och/eller små widgetar, samtidigt som man behåller Google sök fältet, det är dock hälften av vad som ryms på Defy+ och Active. Anledningen till det är att på Xcover har man valt att låsa den nedre raden till komma åt att ringa, kontakter, SMS och menyn. Även när man går ner i menyn finns raden kvar. Det gör att det är väldigt snabbt att ringa ett samtal när man är nere och bläddrar i menyn, som exempel, då slipper man trycka Hem knappen för att sedan komma åt knappsatsen.


Lättast att komma igång för en nybörjare: Motorola Defy+

Till min förvåning följer inte någon app för träning med, men det gör inte mig så mycket, men för någon som har aldrig haft en android telefon innan kan det vara ett uppstartsproblem. Skaffa ett G-mail konto, gå ut på android market och ladda ner en tränings app! Jag själv laddade ned min favoritapp Endomondo som jag gjort på de andra telefonerna.


Snabbaste processor och GPS: Xperia Active och Defy+

Xcover har den långsammaste processorn av de tre 800 Mhz mot 1 Ghz. Jag blev lite frustrerad i slutet på testperioden, ibland kändes det som om inget hände när man tryckte på knapparna. Så tex blev det så att jag kanske lite stressad tryckte två gånger när jag bara ville trycka en gång, innan jag fick någon reaktion. Det gjorde att jag hamnade i en helt annan meny än jag tänkt mig. Det kändes även som att Xcover tog alltid lite länge tid på sig att hitta satelitterna för GPS än de andra två. En gång startade jag min runda utan att vänta på låsning, efter ett par minuter kontrollera jag om den hade låst på satelliterna, men tji fick jag. Det var bara att stanna och vänta tills Xcover hade låst och sedan starta om.


Det finns inget stöd för ANT+ som hos Xperia Active, istället får man använda Bluetooth precis som Defy+ för att ansluta tillbehör som tex pulsband/kadensmätare. Nackdelen med Bluetooth är att det förbrukar mer batteri än ANT+.


Högtalare: Alla underkänt

Jag använder telefonen med en armväska vilket gör att den sitter rätt nära mitt öra för voice-feedback på km-tiderna. Även på denna telefon får högtalaren underkänt, ingen av telefonerna ger ett så högt ljud, nedstoppad i armväskan att de kan överösta en omkörande lastbil.


Smartast kamera: Xperia Active

Det var svårt att ta kort med Xcover när man cyklar, precis som på Defy+, anledningen är att man måste trycka på en speciell punkt på skärmen, precis ovanför Home-knappen för att ta en bild. På Xperia Active kan man däremot trycka var man vill på skärmen för att ta en bild. Xcover har på pappret också den sämsta kameran av de tre, bara 3 MP mot 5MP på Defy+ och Active, men megapizlar är inte allt och jag har inte testat och jämfört bildkvalitet i praktiken.


Bäst batteritid: Galaxy Xcover

Batteritiden på Xcover är mycket bra och räcker nästan ett helt dygn med normalt användande av sportsapp och surfande. Det är den bästa batteritiden av de tre där Xperia Active har den kortaste batteritiden.


Blöta fingrar: Alla godkänt

Jag hade inga problem att rapportera mina cykelpass på www.cykla.se med något fuktiga fingrar. Vädret har ju inte varit speciellt fuktigt på senaste tiden, så jag var tvungen att göra testen inne genom att spola händerna under kranen, och sedan, utan att torka händerna, prova att bläddra i menyerna. Det här testet klarade Xcover av galant. På min gamla telefon fanns det inte en chans att försöka skriva någonting, än mindre att registrera ett pass efter träning med blöta fingrar.


Skärm i direkt Solljus: Alla underkänt

Vad gäller direkt solljus på skärmen har jag svårt att uttala mig. För att vara lite vitsig kan man säga att solen lyste med sin frånvaro under mina tester. Tycker nog att den är lite ljustarkare än Active men har svårt att bedöma skillnaden mot Defy+.


Alla tillverkarna har ändrat menyerna för att ge sin touch. Vilken är bäst? Svårt att säga eftersom det är en smaksak. Jag gillar dock Actives fyra hörnor med genvägar, men ingen av telefonerna har ett direkt dåligt menysystem.


Sammanfattning

Jag tycker att även Samsung Galaxy Xcover är en bra tränings-smartphone. Den är dock längre och bredare samt tyngst av de tre. De 140 grammen som jag mätte upp på hushållsvågen känns mer än man tror under längre turer om man har den på armen jämför 112 gram för Active och 120 gram för Defy+. Skulle man stoppa den i bakfickan eller montera på styret har förstås vikten mindre betydelse.

Galaxy Xcover ska man välja för den långa batteritiden, smart knapplås, lätt att trycka rätt och en fiffig ficklampsfunktion.

Den som vill ha en bättre skärm med hög upplösning, med bra stöd att komma igång och en hyfsad batteritid ska välja Motorola Defy+.

De som är ute efter en mer kompakt och lätt telefon, greppvänlig, med många tillbehör med en smartare kamerafunktion ska välja Xperia Active.

Så för min del är testvinnaren Active, då jag ville ha en kompakt och lätt telefon för träning, men den stora nackdelen är helt klart batteritiden. Den klarar inte Vätternrundan utan att byta batteri.


Mitt slutråd när det gäller telefoner som hänger med på träningen blir att tänka igenom behoven innan köp så att du får modellen som är bäst i test för just dig.


Priser utan abb (5 feb): Xperia Active 2149 kr, Defy+ 2445 kr och Galaxy Xcover 2135 kr.

3 kommentarer till artikeln

#1
9 januari 2019 - 08:27
The first time I walked up to a plane I'd rented for the day, signed off, did a pref light https://24hwritemyessay.com , got in and took off . I legally took an airplane out for a spin, and noone was monitoring me. It just seemed like an insane thing.

1990 • washington
#2
23 februari 2019 - 09:02
If you're someone observing to become one of the greatest cell phone repair specialists in the business or if you need to acquire how to start your own cell phone repair corporate, http://www.bestassignmentservice.com/ find out further about our Cell Phone & Tablet Repair guarantee packages.
0 •
#3
13 september 2019 - 08:17
Online VAPE SHOP offers top quality
http://schloss34.bravesites.com
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.