Två par lätta att gilla för vintercyklister

Många plus i minusgrader!

PrylarTest. Alla som cyklar på vintern har säker upplevt känslan av att man borde haft bättre på händerna. Även om man kan byta grepp på styret så kyler hela tiden kombinationen av minusgrader-vind-fartvind. Här är test av två par vinterhandskar modell "krabba" som kan vara lösningen.

Mina vintrar brukar jag försöka klara med "vinterhandskar" från en för mig kär leverantör i Italien som med handen på hjärtat fungerar bäst kring nollan eller någon plusgrad. Så testet av riktiga grejer modell "krabbhandskar" kom väldigt lägligt nu i kylan. Senast jag hade ett par liknande handskar var nog i fält med Hemvärnsungdomen på 80-talet. Tanken att fingrarna får jobba i par och hjälpa varandra att hålla värmen fungerade då ska bli intressant att testa "krabbdesignen" anpassad för cykling på min vintercykel med bockstyre och vanliga racerreglage.


GripGrab Nordic +++++

GripGrab Nordic består egentligen av två handskar med en femfingervante i tunn fleece som sytts fast inne i ytterhandsken som kallas "krabbhandske". Det innebär att med vart och ett finger på plats i innervanten så ryms sedan lillfinger och ringfinger i en av "klorna" och långfinger och pekfinger i den andra "klon" medan tummen precis som vanligt platsar i sin tumme.

Ytterhandsken är vindtät och varmfodrad utan att bli tjock och bylsig. Det fungerar utmärkt att bromsa och växla. Manschetten på handsken är lång så den når lätt över kanten på vinterjackan och dras åt med ett snörlås för att säkert sluta tätt.

Normalt brukar jag inte vara ute och köra i kallare väder än minus 6. Men vid testet var det minus 8 och jag var ute i 2 timmar. Och för första gången hade jag inga problem med mina fingrar. Helt fantastiskt! Men upptäckte i stället att jag i minus 8 fryser om armarna flera såna pass kräver varmare jacka. Men som sagt varmt och skönt om händerna. Är helt övertygad om att GripGrab Nordic måste vara en av de bästa vinterhandskarna en cyklist kan skaffa sig får därför Fem plus!

cirkapris 499 kr


Craft Bike Thermal Split Finger Glove +++++

Dessa "krabbhandskar" från Craft med långa namnet Bike Thermal Split Finger Glove är väldigt lika GripGrab Nordic. Men istället för ett snörlås att dra åt runt manschetten har Craft ett kardborrband och innervanten i fleece är lös och kan dras på innan man tar på sig ytterhandsken.

Precis som hos GripGrab fanns inte några problem att hålla fingrarna varma och sköna vid vinterträning. Noterade att jag inte frös om armarna denna gång så kylan var inte lika jobbig som vid testet av GripGrab inte minus 8 men fortfarande minusgrader.

Med handskarna från Craft hade jag faktiskt samma positiva upplevelse som med GripGrab. Om man skaffar dessa behöver man inte vara rädd att frysa om händerna. Grymt sköna och varma utan att bli för tjocka så jag hade inga problem med att växla eller bromsa. Mitt betyg på Craft är samma som för GripGrab Fem plus!

cirkapris 499 kr

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.