Med sittdynan kallad Assometer mäts avståndet mellan sittbenen

Skön sadel

PrylarErgonomiska sadlar. Fyller en funktion? Eller? Komfort är i alla fall viktig för mig som cyklist och som kille finns definitivt kravet att slippa domningar i "apparaten" ett inte helt okänt problem efter långturer. Så min nya sadel blev en Specialized Romin Evo Comp Gel 143 mm.

Romin Evo Comp Gel har en form som ska säkra funktionen i dom ädla delarna. Mittskåran gör att tryck inte drabbar känsliga nerver och blodflöde och orsakar domningar vilket annars ofta blir fallet om man låter sadeln pressa mot mjukdelarna. Passar mig dessutom genom att vara komfortabel och ge optimal kraft ner till pedalerna vid en låg aggressiv sittställning. Konstruktionen är därför svagt S-formad sett från sidan högre därbak - sluttar - planar ut - svag böj uppåt- för att sedan slutta ned med nosen. Samma sadel är inte rätt val för dig som gillar en mera upprätt sits.

Modellen finns i tre olika storlekar 130 mm = 233 gram, 143 mm = 239 gram och 155 mm = 245 gram. För att veta vilket mått som passar just mig har Specialized tagit fram en dyna som man sätter sig på hos sin cykelhandlare och mäter avståndet mellan sittknölarna kallas Assometer vilket jag tycker är ett fyndigt namn. Sedan tas hänsyn också till sittställningen så att upprätt ska ha bredare sadel och låg aggressiv smalare sadel. Mitt val blev 143 mm.

Den första känslan jag fick när jag satte mig på sadeln inne på trainern var Wow! den här sadeln är riktigt bra! Och när jag nu kört några rundor utomhus, inklusive en på 3 timmar, så kan jag bara fortsätta att ösa lovord över sadeln. Det här är den bästa modell jag någonsin provat och då var min gamla Fi´zi:k inte dålig.

Så för att svara på min fråga i början Ja, ergonomiska sadlar fyller en funktion. Samtidigt vet jag också att just Romin Evo Comp Gel som passar mig perfekt inte kommer att passa alla. Men det finns variationer på samma tema som du kan prova. Sedan gäller att i jakten på rätt sits gå till en cykelhandlare som har sadlar för hemlån så att du verkligen kan hitta modellen som passar just dig och din rumpa och sittställning.

Priset på Romin Evo Comp Gel ligger på ca 950 kr.

Samma modell fast med lätt carbon i railsen heter Romin Evo Pro, givetvis med dubbla priset också, dessutom oversized rails så även lite extra pengar till en ny sadelstolpe krävs.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.