Lite retrostuk blir det helt klart på klubbens nya tröjor men äppelgrönt eller rosa är frågan...

Konsten att starta cykelklubb

TräningDet finns många cykelklubbar runt om i landet. Vissa är etablerade efter ortens namn och andra är sammanslutningar mellan ett gäng entusiaster. Men behövs det fler klubbar? Enligt mig kan det inte finnas för många cykelklubbar. Ju fler desto bättre och även på mindre orter kan det vara bra med flera klubbar. Varför då, kan man ju fråga sig. Ett enkelt svar är att konkurrensen ökar mellan klubbarna vilket kan få de etablerade klubbarna att bli bättre, både som förening och på att ta hand om sina medlemmar.


Hur går man tillväga?

Det är inte svårt att starta en klubb. Visst krävs det lite administration runt det hela, men annars är det inga större svårigheter. Man kommer överens med några kompisar om att "nu startar vi en klubb", kommer på ett namn och sedan genomför man ett konstituerande årsmöte där man väljer ordförande, sekreterare och kassör. Huruvida fler ledamöter ska ingå i styrelsen bestäms av stadgarna man skapar och för detta ändamål finns en mall med standardstadgar på Riksidrottsförbundets hemsida. Dessa kan man använda och sedan ändra efter eget behag och den sport man utövar.

När detta är gjort går man in på Skatteverkets hemsida och printar ut en ansökningsblankett om organisationsnummer för ideell förening. Denna blankett skall skickas in tillsammans med stadgarna till Skatteverket. Sedan är det bara att vänta.

När klubben fått sitt organisationsnummer är det dags att skicka in ansökan om att bilda en förening till Riksidrottsförbundet och det specialförbund man skall tillhöra. I vårt fall blev det Svenska Cykelförbundet som fattar beslut om huruvida klubben får tillhöra förbundet. I ansökan skall vissa uppgifter finnas med, bland annat namnet som inte får innehålla något som gör att föreningen kan uppfattas som en riks- eller distriktsorganisation eller något annat på nationell nivå.

Klubben kan till exempel inte heta Svealands CK, då Svealand är en sammanslutning av flera län som exempelvis Uppland, Dalarna och Gästrikland. Inte heller kan man döpa sin klubb till något som Upplands CK eftersom det utgör ett distrikt.

Annars är det nästan fritt fram! Av namnet skall framgå dels vilken sport klubben ägnar sig åt samt att det är just en klubb eller förening, det vill säga en ideell förening. Jag har inte hört talas om att någon blivit nekad, men det kanske har hänt. Avgiften till SCF för att få bilda en förening eller klubb är för närvarande 1500:-. Vi gav vår förening namnet Tierp-Söderfors Cykelklubb, med förkortningen TSCK.


Varför starta en ny klubb?

Anledningarna till att man väljer att starta en ny klubb kan vara många. För oss var det ett enkelt val då vi har tämligen bestämda åsikter om vad en klubb skall åstadkomma. Att bara tillhöra en klubb eller att starta en klubb för existerandets skull är inte intressant för mig eller dem som jag nu startat en klubb med. Vi har åsikten att en förening skall agera för medlemmarnas skull och vi vill ha klara mål med klubben. Våra visioner må vara högtflygande, men vi känner ändå att de inte är omöjliga. Tiden får utvisa om vi förverkligar våra mål. Men en sak är säker och det är att Tierp-Söderfors Cykelklubb kommer att synas på ett eller annat sätt.


Hur får man ekonomi i klubben?

Många sätt finns för att få in pengar så att man kan vidareutveckla sin förening. Dock skall man inte starta en klubb för att lägga pengarna på hög, såvida man inte har ett specifikt mål med pengarna. En klubb är en ideell förening och skall inte ha vinstintressen, pengarna skall användas främst för föreningens medlemmar. Det kan vara startavgifter, subventionering av klubbkläder och liknande, något ni som förening får budgetera om.

Ni får sätta en nivå på hur mycket medlemskapet skall vara värt och sedan kräva in det av dem som önskar bli medlemmar. Många föreningar har ett belopp för enskilda medlemmar och ett belopp för familjemedlemskap.

Nu är dessa pengar oftast inte tillräckliga för en förening att existera i början. En lösning på detta är att skaffa sponsorer som bidrar till klubbens kassa. Jag vet att många föreningar försöker binda upp sina sponsorer på tre år för att slippa byta tröja varje år vilket blir dyrt för medlemmarna. Att äska tusenlappar av ett företag kan vara svårt om man håller till på en mindre ort, speciellt om företaget skall upp med den summan varje år i exempelvis tre år. Detta gör att många företag drar åt sig öronen och hellre avstår.

I vår klubb har vi valt en annan väg som vi tror kommer att bli framgångsrik. Företagen kommer att erbjudas lika mycket exponering som om reklamen hade suttit på våra tröjor, även om vi i dagsläget väljer att inte avslöja hur. Det gäller också att ta hand om sina sponsorer och visa uppskattning för att de vill sponsra din förening. Denna uppskattning kan visas genom ett foto på medlemmarna i klubben, en plakett, en flagga eller en vimpel etc. Jag tycker också att man skall uppmana medlemmarna att stödja det företag som sponsrar föreningen genom att handla där om möjligt.

Ett annat sätt att förbättra klubbens ekonomi är att ordna ett evenemang som kan dra in pengar till föreningen. Exempel på evenemang är föreläsningar, motionslopp eller varför inte en loppis där personer får hyra ett bord för någon hundring per dag?


Nytt motionslopp

TSCK har förutom att söka sponsring bestämt sig för att hålla ett motionslopp. För att undvika att konkurrera med den redan etablerade klubben på vår hemmaplan har vi valt att hålla loppet en bit från vår ort. Inte bara konkurrensfrågan avgjorde valet av plats utan vår vilja att skapa ett mer spektakulärt evenemang som vi tror kommer att tilltala cyklister runt om i landet.

Vårt motionslopp är inte lika långt som till exempel Fredrikshof IF CK:s "Roslagsvåren/hösten" som är 145 kilometer långt, eller som "Siljan Runt". Vårt lopp kommer att vara enbart 85 kilometer långt men innehålla över 2000 höjdmeter som cyklisterna skall tampas med. Den största utmaningen är en 1,9 kilometer lång uppförsbacke vars snittlutning är cirka 7-8 % och då som mest 11 %. Backen ska dessutom passeras två gånger. Mer om hur man skapar ett motionslopp kommer jag skriva om i en kommande artikel.


Är det värt det?
Det är absolut värt det! Vi har riktigt kul ihop, vi som valde att starta en ny förening. Inte minst är det roligt att se vilken positiv respons vi får på våra idéer och på vad vi är på väg att åstadkomma. Förutom att skapa själva klubben så är det största nöjet att presentera klubben för företag och andra organisationer.

Och vi får inte glömma hur kul det är att rita klubbens tröja. Vi har valt ett retrostuk på vår tröja även om vi inte har bestämt exakt vilken modell vi skall använda - den ena är äppelgrön, med vita och svarta fält, medan den andra är rosa med vita och svarta fält. Men snyggt blir det så att det förslår! Förslaget till klubbtröja måste skickas in i form av en bild eller ritning till SCF för godkännande.


Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.