Cykla i London

ReportageCykling i centrala London.

Jag cyklar egentligen inte så långt inne i London, det blir pendling mellan tågstationen Paddington, och till jobbet som ligger vid Tottenham court road.
Ca 5km och tar kanske 20 minuter.
Cykling har blivit väldigt populärt i England och speciellt i London.
Varje dag ser man fler och fler folk som cyklar, det är folk som väller ut ifrån stationerna och som cyklar sista biten till jobbet osv.
Den största anledningen för mig att cykla är att det är så vansinnigt trångt och varmt nere i tunnelbanan, och bussar tar för lång tid i trafiken.
Cykel och motorcykel är det effektivaste sättet att ta sig runt i London, och det blir en helt annan frihetskänsla och man lär sig ganska snabbt att centrala London
inte är så stort.
När man åker tunnelbana har man bara koll på hur många stationer man passerar, inte att man faktiskt kunde gå en fin promenad en stund och komma fram precis lika snabbt.
Londons gator och gränder följer egentligen bara ett mönster, precis tvärtemot vissa städer i USA, tex Chicago och San Francisco, så är det kaos som har lagt ut vägnätet i London.
Jag har för mig att det var efter "the great big fire" som det fanns stadsplanering, men folk byggde upp sina hus där de ville och därefter har det bara växt.

Det första man skall tänka på när man cyklar i London är att lita på sig själv, och ha koll precis hela tiden.
En taxi som svänger, en buss som stannar eller någon som går över gatan utan att titta ordentligt.
Ha koll och försök förutsäga vad som skall hända. Varje år dör det folk på cykel i London, exempelvis när de "undertake" en lastbil eller buss, och missar att lastbilen blinkar och skall svänga vänster.
Det är vanligt att cyklister kör mot rött, ibland jag också, men ibland känns det faktiskt säkrare att ha koll själv tex istället för att sitta en meter framför en lastbil.
Osmart, och jag försöker numer cykla mer defensivt, tex vänta bakom lastbilen, och alltid stanna för rött.

Det värsta är att folk ibland också kör utan hjälm, och inte har koll på hur mycket trafik det är i London. Jag skulle inte cykla i London om jag inte kände mig säker och kan ha koll på alla bilar, lastbilar, motorcyklar osv.

Nedan kommer lite exempel på hur det ser ut, jag har inte tagit några bilder när det är som värst trafik.
Cykelbanor finns det, speciella målade blåa sk "cycle highways" men jag har bara cyklat på dem en gång nere vid Themsen.
De vanligt förekommande "cykelbana" är istället en målad remsa på vägen.
De funkar knappt alls, för folk parkerar där, eller så svänger de, osv. Så oftast kör jag tillsammans med trafiken och har min egen "ruta".
Om man kör vid sidan kan man bli omkörd och sedan finns det inte någon plats att cykla vid, så jag kör oftast lika snabbt som bilarna eller ännu oftare snabbare
för alla i bil är fast i trafiken.

Cykeln jag har är en ihopfällbar Brompton, små hjul osv och två växlar. Perfekt för pendling och enkel att förvara på jobbet och på tåget.

Förutom detta så finns det fina stora parker att cykla vid, och de har oftast cykelbanor utan folk där det är perfekt att åka.
Tyvärr så har jag ingen park på vägen så det får bli vanliga vägar.

Jag har aldrig cykelpendlat i en storstad i Sverige, men Malmö verkar kalas att cykla i, Stockholm och Göteborg vet jag inte, men vi har väl bättre separata cykelvägar.
De hemma i Småland och Blekinge som jag är van vid är ju kalas, och sen har vi ju mindre trafik och bredare vägar än här i England.

Trots detta, så blir jag alltid lika förvånad hur mycket folk som cyklar, både inne i London och speciellt på söndagarna utanför London.
På en cykeltur på ett par timmar mitt på dagen med min lokala klubb så möter vi en massa andra klubbar, så cykling är väldigt stort härborta.

Om det håller i sig och unga cyklister blir engagerade ja då kommer nog en massa elitcyklister komma ifrån England i framtiden.

Ikväll blir det critical mass, tar lite bilder till en annan gång.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.