Cykel är ett väldigt effektivt transportsätt i London men det gäller att ha full koll på trafiken Foto: Magnus Östvall

Cykla i London

ReportageLondon Calling. Cykling har blivit väldigt populärt i England och speciellt i London. Varje dag ser man fler och fler som cyklar, folk väller ut ifrån stationerna och cyklar sista biten till jobbet. Här är en två-hjulings-rapport från London av Magnus Östvall.

Cykel är ett väldigt effektivt sätt att ta sig runt i London, och det blir en helt annan frihetskänsla och man lär sig ganska snabbt att centrala London inte är så stort. När man åker tunnelbana har man bara koll på hur många stationer man passerar, inte att man faktiskt kan cykla en fin tur och komma fram precis lika snabbt eller snabbare.

Det kan ibland vara knepigt att hitta i London för gator och gränder följer inte något mönster, jämför med städer i USA som tex Chicago och San Francisco är det kaos som har lagt ut vägnätet i London. Har för mig att efter "The Great Big Fire 1666" skapades en stadsplanering, men folk byggde upp sina hus där de ville och därefter har det bara fortsatt i samma röriga stil.

Det första man skall tänka på när man cyklar i London är att lita på sig själv, och ha koll precis hela tiden. En taxi som svänger, en buss som stannar eller någon som går över gatan utan att titta ordentligt det gäller att försöka förutsäga vad som skall hända. Varje år dör det folk på cykel i London, exempelvis när de "undertake" en lastbil eller buss, och missar att lastbilen blinkar och skall svänga vänster. Det är vanligt att cyklister kör mot rött, ibland jag också, men numera försöker jag cykla mer defensivt tex vänta bakom lastbilen och med koll på läget i stället för att köra om in i det okända, och alltid stanna för rött.

Cykelbanor finns det, speciella målade blåa sk "cycle highways", men jag har bara cyklat på dem en gång nere vid Themsen. Mera vanligt förekommande "cykelbanor" är istället en smal målad remsa på vägen, som funkar knappt alls, för folk parkerar där, eller så svänger in för att väja, osv. så oftast kör jag mitt i trafiken och tar min egen plats bland bilarna där jag är lika snabb eller snabbare eftersom billarna ofta blir rätt så hopplöst fast i trafiken.

Själv cyklar jag egentligen inte så långt inne i London, det blir pendling mellan tågstationen Paddington, och till jobbet som ligger vid Tottenham court road. Ca 5km och tar kanske 20 minuter. Den största anledningen för mig att cykla är att det är så vansinnigt trångt och varmt nere i tunnelbanan, och bussar tar för lång tid i trafiken, min cykel är klart snabbare. Cykeln jag har är en hopfällbar Brompton, med små hjul osv och två växlar perfekt för pendling och enkel att förvara på jobbet och på tåget.

1 kommentarer till artikeln

violet
1981 • stockholm
#1
9 juni 2012 - 06:40
bra att de inte cyklar på gåbanor som folk i stockholm brukar göra!
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.