En helg för både elit och motionärer Foto: Mikael Blomkvist

Skandis Bike Weekend 2012

ReportageRegn, sol, svett och mjölksyra! När vi sammanfattar den första genomförda Skandis Bike Weekend i Uppsala helgen 12-13 maj 2012, så hittar vi det mesta av vad en cykelhelg kan bjuda på.


Dag 1 lördag: 104th Scandinavian Race och Skandisloppet–Cycling for All.

Skandisloppet eller 104th Scandinavian Race in Uppsala 1909–2012, som är det internationella namnet, är ju som världens äldsta cykellopp ingen nyhet. Men nytt är att loppet ingår i konceptet Skandis Bike Weekend i sällskap med motionsloppet Skandisloppet–Cycling for All.

Cirka 400 motionscyklister var anmälda till lördagens lopp och de allra flesta av dem trotsade ösregn och blåst på lördagsmorgonen för att genomföra loppet. Vid start samlades de, småhuttrande men leende åt en oförskämt pigg Roberto Vacchi som gjorde sitt bästa för att peppa cyklisterna inför deras 50 alternativt 160 kilometer i busvädret.

Vid målgången flera timmar senare skulle skakande av kyla ersättas av darriga ben efter den sista urkramningen uppför Carolinabacken och Slottsbacken. Bredden i startfältet för de båda distanserna var stor. Från riktigt snabba grupper som körde det långa loppet på knappt 4,5 timme till de som körde sitt allra första motionslopp. På vanliga damcyklar dessutom. Men glädjen efter målgången var lika stor.

Framåt eftermiddagen blev solglimtarna mellan skurarna fler och längre och efter målgång var det många av cyklisterna som passade på att ta en dusch och en bit mat innan de drog sig ner till målområdet för att följa tävlingsåkarna i Skandisloppet som med jämna mellanrum dundrade förbi. Hela tiden vilt kommenterat av Roberto Vacchi som rapporterade direkt från en följebil bakom täten.

Uppe på borggården fanns en välsorterad cykelsportbutik och publiken kunde dessutom se på Dirt jump-uppvisningar av bland andra världstoppåkaren Martin Söderström.

De sista varven på 104th Scandinavian Race blev händelserika och Roberto Vacchi hjälpte till att verkligen levandegöra loppet för publiken vid målområdet. Så när Team Cykelcity till sist tog hem de tre främsta placeringarna, och därmed också den första svenska vinsten på många år, så var det många Uppsalabor som spänt följde upplösningen och cyklisterna kunde få den inramning de var värda efter ett mycket tufft lopp. Första platsen togs av Jonas Ahlstrand följd av sina lagkamrater, Michael Olsson och Edwin Wilson.


Dag 2 söndag: Skandisstafetten och Skandis GP

Nu hade oväder bytts mot strålande solsken när det kortare Skandis GP, 15 varv herrseniorer, som vanns av Johan Eriksson CK Uni kördes.

Sedan var det dags för nästa nyhet, Skandisstafetten för företag och kompisgäng. Fyrmannalag, alla kör varsitt varv på GP-banan. 2 km kan tyckas lite, men för de mindre etablerade cykellagen i loppet skulle det visa sig vara fullt tillräckligt. Allt tack vare den mördande avslutningen upp till växlingen/målet på borggården. En och annan frukost kom upp och flera deltagare fick hjälpas av cykeln. Ödmjukheten var stor bland lagen inför den efterföljande tävlingen, höjdpunkten Skandis GP Elit, där elitåkarna skulle bränna av 30 varv på samma bana i mördande tempo.

Skandis GP är kanske norra Europas tuffaste. Varje år tvingas de flesta av åkarna att bryta och vid målgången är det ofta bara en knapp fjärdedel av startfältet kvar i tävlingen. Så även i år.

Om det är få som går i mål så är det desto fler som kommer för att se eliten i det näst intill omänskligt hårda loppet. I år var även vädret det bästa möjliga och flera tusen människor hade samlats längs gatorna.

Belgaren Tom Godvaerts defilerade i mål. Bakom honom stod striden om andraplatsen mellan en annan belgare, Oliver Pardini, och svenskhoppet Jonas Ljungblad. Det skulle komma att avgöras på upploppet och då stod det klart att det skulle bli dubbelt belgiskt i topp men en hedervärd tredje plats för Sverige.

Känslan efter det första Skandis Bike Weekend är att det här kan bli något riktigt stort. När barnsjukdomarna är hanterade så är kombinationen elit och motionärer väldigt lyckad. Läget mitt i staden med den vackra historiska miljön ger loppen en inramning som är svårslagen. Får man dessutom sol som under söndagen så är publikfesten nästintill garanterad. Vi ser redan fram mot nästa år.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.