Smoothie och mogna bananer är helt rätt Foto: Leifilund

Energi efter träning

KostÅterhämtning är jätteviktig särskilt för dig som tränar mycket. Det handlar om att stoppa den pågående nedbrytningen i kroppen och fylla på med ny energi till musklerna, så du orkar med och kan prestera på kommande träningspass. Här är tips på när - vad - hur mycket du ska äta efter träningen.

Under ett träningspass är kroppen alltså i ett nedbrytande tillstånd Denna nedbrytning pågår tills du får i dig energi i form av mat eller dryck. För snabb återhämtning krävs både snabba kolhydrater och protein så snart som möjligt – helst inom en kvart!

Kolhydraterna höjer insulinnivåerna och startar inlagringen av ny energi i musklerna, medan proteinet reparerar och bygger upp muskelmassan. Därför bör en bra återhämtningsmåltid innehålla både snabba kolhydrater och protein.

Hur många gram av respektive näringsämne som är lagom är beroende av en mängd faktorer t.ex typ av träning, hur länge du tränat, hur snart du ska träna igen, vad du väger etc. 1 g kolhydrater/ kg kroppsvikt är ett mått som kan vara lagom för dig som tränar relativt hårt och ofta.

En person som väger 80 kg ska alltså äta ungefär 80 gram kolhydrater direkt efter träningen. Till det kan 10–20 gram protein vara lagom.

Om man ska översätta detta i mat och dryck kan det motsvara 2 mogna bananer + en drickyoghurt, 1 litet paket russin + 3 dl mjölk, 1 fralla med ost/skinka + 3 dl mjölk eller 1 tallrik filmjölk med müsli. Det finns också färdiga återhämtningsdrycker med den rätta sammansättningen.

1–2 timmar efter återhämtningsmåltiden bör du äta en komplett måltid som innehåller såväl kolhydrater, fett och protein som vitaminer och mineraler.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.